HÁZASSÁGI SZERZŐDÉS - minta

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2017. február 28.

Magyarországon évente négyszáz házaspár vagyonjogi szerződéssel kezdi az új életet (38 700 házasságkötés mellett). A hivatalos statisztikák őket igazolják, mert minden második frigy válással végződik. Amikor szerelmes az ember, még véget nem érő mézesheteknek képzeli a jövőt, eretnek gondolatnak tűnik ilyenkor bármit papírra vetni. Bizalomvesztésnek foghatja fel a másik fél, és már a közös együttélés legelején tüskét szúrhat a leendő férj vagy feleség szívébe. Ilyenkor persze kevesen gondolnak bele, hogy a házassági szerződés mennyi feszültségtől és hosszas jogi procedúrától óvja meg az embert.


Bármilyen avíttnak tűnhet, de mifelénk – ahogy hajdan a módos polgárság körében – még mindig a szülők tudják kikényszeríteni/elindítani a tabutémáként kezelt szerződéskötést. Az esküvő előtt könyebb elfogadtatni a paktumot, ha ahhoz nem a vőlegény vagy a menyasszony, hanem a szülők ragaszkodnak. (Akik mellesleg a lagzi költségét is állják, és ez a megállapodás részét képezheti).
A szerződéskötés könnyebben megvédhető, ha vagyontárgyat, gépkocsit vagy lakást ajándékoznak a fiataloknak. Írásban rögzíthető, hogy ki mivel indult, és egy rövid mondatban „feltűnés nélkül” ki lehet térni a jövőbeli vagyonszerzésre is. Az ilyen vagyonjogi megállapodások – az új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint – már úgy is érvényesek, ha egy független harmadik fél tud róla. Azaz nem kell közjegyzőnek vagy ügyvédnek ellenjegyeznie. Landes Judit hosszú pályafutása során már a legfurcsább megállapodásokkal találkozott: „Például olyan részletes szerződéssel is, ahol a felek meghatározták, hogy 5-10-15 év házasság után kinek mi jár. Ilyet jellemzően a vagyonosabb fél kér.” A szerződés jelentése persze furcsának tűnhet: minél több időt bírsz ki/töltesz el velem, annál többet kapsz a vagyonomból.
Ahhoz, hogy egy jegyespár szerződést kössön, teljes egyetértés szükséges – és annak megértése, hogy e nyilatkozattal senki nem kívánja „kiszorítani” házastársát a közös vagyonból. Éppen ellenkezőleg, a határokat kívánja tisztázni. A jól megszerkesztett egyezség válás esetén alapját képezheti a bírói ítéletnek is.
Ugyanis amikor az okirat alkalmas az ingatlan-nyilvántartási tulajdonosváltozások átvezetésére, olyankor nincs szükség évekig tartó és meglehetősen költséges vagyonmegosztási per lefolytatására. A szerződés „frissen” tartása mellett lényeges, hogy nem szükséges a házasság előtt megkötni, évekkel utána is van rá mód. Bár minél több idő telt el az esküvő óta, annál nehezebb a különvagyon megállapítása.
Arra, hogy mégis miért akkora tabu a szerződéskötés, csak a babona lehet a válasz. A történelemleckékből tudjuk, hogy a katolikus Habsburgok ügyes frigyek segítségével szerezték meg majdnem egész Európát. De a házassági szerződések a zsidó és az iszlám kultúrában ugyanúgy ismertek, mint a mindig praktikusan gondolkodó hollandok vagy észak-amerikaiak esetében. A 17. és 18. században számtalan művész örökítette meg a papírra vetett megállapodás aláírását (lásd illusztrációnkat). Egy ilyen szerződés rengeteg feszültségtől és hosszas jogi procedúrától óvja meg az embert, de persze ezt a jegyespár nem tudhatja. Paul McCartney zenész, Madonna popdíva és Bernie Ecclestone Forma–1-es főnök ilyen szerződések segítségével minimalizálta a veszekedést – és az ügyvédi költségeket.

Innen letölthet egy mintát a szerződéshez!Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12