Tényleg arannyá válik minden, amihez Michael Jordan hozzáér?

A legendás kosaras 17 éve vonult vissza az aktív sporttól, üzletemberként azonban továbbra is a zsákolás mestere. Most éppen egy bostoni sportfogadási cégbe szállt be, amelynek azonnal felpattant a tőzsdei árfolyama.

A DraftKings részvényeivel áprilisban indult a kereskedés, Jordan érkezésének hírére az árfolyam 11,4 százalékkal ugrott meg, hogy aztán visszaálljon 4 százalékos pluszba. A kosaras tanácsadóként és résztulajdonosként is beszállt a cégbe, az előbbi posztján stratégiai, termékfejlesztési és marketingdöntésekben segíti a vállalatot. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mekkora résztulajdont szerzett.

A Chicago Bulls egykori hatszoros bajnok csillaga a kosárlabdával kevesebb, mint 100 millió dollárt keresett, vagyonát mégis 2,1 milliárd dollárra becsüli a Forbes. Ezzel ő a valaha volt legjobban fizetett sportoló.

Vagyonát a Nike sportszergyártóval még a profi sportolói pályája kezdetén, 1984-ben kötött szponzori szerződéssel alapozta meg.  A 250 ezer dolláros megállapodás akkor még ritka kivételnek számított, nem röpködtek ekkora összegek az NBA-ben. Az együttműködés mindkét fél számára kifizetődött, a Nike saját márkát (Air Jordan, az ismert zsákoló mozdulatot árnyképként rögzítő logóval) épített a kosarasra. A márka tavaly 3 milliárd dollárt meghaladó bevételt termelt a cégnek, Jordan részesedése meghaladta a 140 millió dollárt. A szerződés körül sok a szóbeszéd, az egyik szerint Jordant a mamája vette rá, hogy üljön le tárgyalni a Nike-val, míg mások szerint a nagy rivális Adidas azért mondott le a kosaras támogatásáról, mert nem volt elég magas.

Azt, hogy Jordan nevével ma is nagy pénzt lehet kaszálni, az is bizonyítja, hogy idén 560 ezer dollárért, vagyis több mint 183 millió forintért kelt el egy árverésen a kosárlabdacipője.

Jordan vagyonának másik fő eleme a Charlotte Hornets csapat. 2010-ben 175 millió dollárért lett 90 százalékos tulajdonos, az egyesület már több mint egymilliárdot ér. a sztárnak több étterme van, ezen kívül egy észak-karolinai Nissan kereskedésből is szakít némi bevételt. Bár szenvedélyes szerencsejátékos, okosan bánik a pénzzel, tech startupokba is befektetett.