A hosszú, elnyújtott, túlzásba vitt munkaórák évente több százezer ember életét követelik. A WHO legfrissebb jelentése alapján 2016-ban 745 ezer ember vesztette életét különböző szívelégtelenségek miatt. Ezek az esetek közvetlen kapcsolatban álltak a munkával töltött idővel. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a koronavírus-járvány tovább fogja rontani ezt a tendenciát – írja a Reuters.


A WHO és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet 2000 és 2016 között 194 országból gyűjtött adatokat a tanulmány elkészítéséhez. Aggasztó eredmények születtek, és bár a 2020-as év kimaradt a kutatásból, a szakemberek felhívták a figyelmet, a koronavírus-járvány tovább fogja rontani a helyzetet.

A férfiak helyzete a rosszabb

A kutatás egyértelmű összefüggést fedezett fel a túlórák és a szívbetegségek között. Az eredmények alapján egy minimum 55 órás munkahét 35 százalékkal növeli meg a stroke és 17 százalékkal a szívelégtelenség miatti halálozás (átlagos, 35-40 órás munkahéthez viszonyítva) kockázatát.

A túlórák miatt elhunytak 72 százaléka középkorú, vagy annál idősebb férfi volt. Az is kiderült, hogy a legveszélyeztetettebbek a délkelet-ázsiai és a nyugati csendes-óceáni térség (például Kína, Japán és Ausztrália) lakói. Hozzátették, a halálesetek sok esetben évtizedekkel a munka elvégzése után következtek be.

A kutatás a koronavírus-járvány hatásait nem vizsgálta, a WHO viszont úgy véli, a helyzet tovább fog romlani. Jelenleg globálisan 9 százalékra becsülik a túlórázók számát. Ennek hátterében az állhat, hogy egyre többen kerültek home office-ba, ahol sokszor elmosódik a munkaidő és a szabadidő közötti határvonal.

Mi lehet a megoldás?

Bár a tavalyi év kimaradt a tanulmányból, a WHO közölte, egyes adatok arra engednek következtetni, hogy ha egy ország lezárásokat és kijárási korlátozásokat rendel el, akkor nagyjából 10 százalékkal nő a túlórák száma. Frank Pega, a WHO egyik vezetője szerint ez nagyon rossz tendencia, ugyanis egy ilyen mértékű globális sorscsapás esetén inkább csökkenteni kellene a munkaórák számát a dolgozók egészsége érdekében.

Ráadásul számos kutatás rámutatott, hogy a csökkentett munkaórák növelik a dolgozók produktivitását. A világon több cég is kísérletezik a 4 napos munkahetekkel, melyek kifejezetten jó fogadtatásban részesültek. Spanyolország egyenesen támogatási rendszert alakított ki azoknak a cégeknek, amelyek 1 nappal lerövidítik az egy hétre kiszabott kötelező munkanapok számát.


The Conversation

Friss

Milliárdos büntetést kapott a koronavírus elleni védelmet ígérő divatmárka

Az ausztrál versenyfelügyelet (ACCC) 5 millió ausztrál dollárra, azaz több mint egymilliárd forintra büntette a Lorna Jane ruházati vállalatot, amely marketingkampányában azt állította, hogy az új kollekciója meggátolja a koronavírus terjedését.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Elképedsz a budapesti lakásárakon? Prága és Pozsony is drágább

A Deloitte Property Index felmérésében vizsgált 24 főváros közül 2020-ben csupán Rómában csökkent az új építésű lakások ára. Regionális összevetésben Budapest olcsónak számít, még akkor is, ha az itt élők ezt másképpen érzékelik.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Óvatosan a negatív értékelésekkel, mert a sértődős szolgáltató visszavág

Az Egyesült Államokban működő, épületek karbantartásával foglalkozó Executive Roof Services (ERS) vállalat 112 ezer dolláros, azaz nagyjából 34 millió forintos pert akasztott egy washingtoni pár nyakába. Az ERS egy negatív online értékelés miatt fordult a bírósághoz.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!