Úgy érzi, tavaly olcsóbb volt az élelmiszer? Igaza van

Idén augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal magasabbak voltak, mint egy évvel korábban. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára emelkedett jelentős mértékben- írja a KSH.

Az élelmiszerek ára 7,9 százalékkal nőtt, ezen belül a párizsi kolbászé 18, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 17, a cukoré 13,4, a szalámi, szárazkolbász és sonkáé 11, a tojásé 10,2, a tejé 8,9 százalékkal lett magasabb. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan csaknem 7, ezen belül a dohányáruk több mint 10 százalékkal drágultak. A járműüzemanyagok ára csaknem 5 százalékkal csökkent a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint.

Egy hónap alatt, 2020. júliushoz viszonyítva

A fogyasztói árak átlagukat tekintve összességében nem változtak. Az élelmiszerek ára 0,3 százalékkal alacsonyabb lett, meghatározóan az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 4,4 százalékos árcsökkenésének következményeként. Ez utóbbi csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára átlagosan 0,2 százalékkal nőtt. A nem idényáras élelmiszereken belül a tej, valamint a szalámi, szárazkolbász, sonka 1–1, a tojás 0,8, a kenyér 0,5 százalékkal drágább, a sertéshús 1,9, a sajt 1,2, a baromfihús 0,5 százalékkal olcsóbb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 0,7, ezen belül a dohányáruké 0,9 százalékkal nőtt.