Pénz- és ötletgyűjtés a weben

Írta: Haszon - Készült: 2010. október 10.

Az internetes közösségben óriási üzleti és kreatív tartalékok rejlenek. A sok nóvum közül most kettőt említünk, ami valószínűleg teret nyer a következő időszakban: crowdsourcing és crowdfunding.


Az előbbi már beszivárgott hozzánk: szeptemberben indult az első magyar crowdsourcing-weboldal, a creativeselector.hu. Röviden ?online közösségi ötletelés? lehetne a körülírása. Ha valakinek terméke vagy üzleti ötlete van, a fejlesztéséhez kérhet javaslatokat, visszajelzést az oldal látogatóitól, azaz a kreatív közösségtől. Külföldön a nagyobb cégeknek (a BMW, a Kraft és a Starbucks voltak az úttörők) saját crowdsourcing oldaluk van, ahol visszajelzést kapnak vásárlóiktól. A creativeselector.hu indulásakor üzletiötlet-pályázatot hirdettek, a nyertes 300 ezer forintos támogatást kap a megvalósításhoz ? és még lehet pályázni.

A másik újdonság, a crowdfundig célja: az internetes közösségtől adományok gyűjtése egy adott projekthez. Erre szakosodott magyar oldalt egyelőre nem leltünk, nyugaton a Kickstarter (kickstarter.com) az egyik legnagyobb ilyen kezdeményezés. Az ötletgazdák elküldik projekttervüket a Kickstarter szakembereinek. Ha az ötlet átmegy a rostán, megjelenik a weben. A leírás mellett szerepel az összeg és egy határidő a pénz beérkezésére. De az ötletgazda csak akkor kapja meg a pénzt, ha a teljes summa határidőre összegyűlt. Ha nem, mindenki visszakapja adományát. A Kickstarter üzemeltetői szerint ez motiváló hatású. A felajánlók egy év alatt 1600 projektet támogattak 15 millió dollár összértékben. A crowdfunding oldalak 5 százalék sikerdíjjal dolgoznak, az átutalásokért 3-4 százalékot számolnak fel.

 
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12