Üzleti ötletek 2011. október

Írta: Schilling Tamás - Készült: 2011. október 06.
 
Újra keresik az európai textilgyártókat, egyre többen vásárolnak a neten autót, alvállalkozókat keres a BKV. Többek között ezekre az ötletekre építheti induló vállalkozását. Újra keresik az európai textilgyártókat

Az utóbbi két évtizedben nagy csapást mértek a magyar textil- és cipőgyártásra az olcsó kínai gyártóbázisok. A nagy hagyományokat ápoló iparág összezsugorodott, és ezzel párhuzamosan tízezrek vesztették el állásukat. Manapság a világ termelésének harmada Kínában történik. Az utóbbi hónapokban viszont egyre több nyugat-európai megrendelő keres európai gyártókat. Úgy tűnik, trendfordulóhoz érkeztünk, aminek több oka is van. Egyrészt a kínaiak csak nagy tételben fogadnak el rendelést, másrészt az érték 40 százalékát előre kell kifizetni – és a szállítás sem olcsó. Emellett csökkent a kínai gyárak szabad kapacitása, ugyanis a belső kereslet tíz év alatt megháromszorozódott. Így a talpon maradt magyar gyártók most jobb esélyekkel indulnak a megrendelésekért.


Autóvásárlás a weben

Eddig úgy tűnt, új autókat az interneten nem lehet eladni. A vásárlónak kell a személyes jelenlét, a kocsi megérintése és persze az alku. Erre cáfol most rá a Dacia: szeptember 15-től online is árulja modelljeit az erre a célra kifejlesztett Dacia Store-ban (www.dacia.it/dacia-store). Igaz, egyelőre csak Olaszországban. Hogy miért bízik a Renault-hoz tartozó román gyártó a sikerben? A Dacia az egyik legolcsóbb autómárka, a vásárlók zöme nem alkudozik.

Azért döntöttek Itália mellett, mert itt átlag feletti a piaci részesedésük, és a közönség nyitott az online vásárlásra. Összesen 15 kattintás kell a rendelés leadásához, a szállítás pedig hat héten belül történik. Az autót a művelet során kiválasztott kereskedőnél lehet átvenni. Egyelőre két Sandero modell (a benzines Ambiance és a dízeles Stepway) érhető el a webboltban, pont annyiért, mint a kereskedőknél. Az olasz tesztidőszak 6-12 hónapig tart. Ha beválik, akkor a Dacia más országokra is kiterjeszti a módszert.

Jön: új sétálóutca Budán

2012-ben nagy változáson megy keresztül a Bécsi út egy szakasza a Szépvölgyi út és a Nagyszombat utca között, a 750 millió forint összegű „Óbudai Promenád program” keretében. Az eddig autókkal zsúfolt, poros, hepehupás útszakaszon csillapított forgalmú, parkosított és térkövezett sétálóövezetet hoznak létre. Ez pedig a várakozások szerint ugyanahhoz az átalakuláshoz vezet, ami korábban a Duna másik oldalán a Ráday utcában történt. Ráadásul a szakasz közepe turistalátványossággá is válhat, ugyanis egy kezdeményezés szerint Puskás Ferencről neveznének el teret. A futballegenda szobrot is kaphat.

Nem nehéz megjósolni, hogy a Bécsi út e szakaszán emelkednek majd az ingatlanárak, új fogyasztói réteg érkezik, új üzleti lehetőségek kínálkoznak. Az élelmesek már most terveznek. Akár építési vállalkozóként, ugyanis a sétálóutca munkálatai jövő tavasszal indulnak (most a vízcsövek cseréje zajlik), az ehhez kapcsolódó közbeszerzési kiírások pedig ősszel jelennek meg. Az útszakasz mentén félbehagyott néhány épület is érdekes befektetéssé válhat.

Alvállalkozókat keres a BKV

A budapesti buszpark elöregedett, fenntartására, javítására, új járművek beszerzésére nincs pénz. De a BKV-nak fenn kell tartania a szolgáltatást. Némelyik szállítási útvonalat most sem közvetlenül a BKV üzemeltet, hanem azok alvállalkozói (ilyen például a 30-as, 87-es, 114-es autóbusz).

Mivel e szerződések többsége jövő áprilisban lejár és új vonalak bevonása is várható, érdemes lesz figyelni a közbeszerzési kiírásokat. A BKV szeptember elején tartott közgyűlése arról határozott, hogy az új tendert még szeptemberben ki kell írni.

Farmerek városi biciklisekre szabva

Aki biciklizett már hagyományos farmerben, az tudja, hogy nem a legkényelmesebb viselet. A legtöbb nadrág nem rugalmas, könnyen átázik, felszívja az izzadtságot, és este (sötét szín esetén) még a kerékpáros felismerése is nehéz az autósoknak. A Levi’s farmergyártó erre a problémára válaszul piacra dobta kerékpárosoknak szánt farmereit. Az „511 Commuter” (ingázó) névre keresztelt sorozat darabjai nyúlékonyak, két hosszban (teljes és térd alattig érő) készülnek. Ellenállnak a víznek, a kosznak, visszaverik a fényt, öv részükön könnyen tárolható a lakat. A nadrághoz egyébként speciális dzseki is vásárolható.

A farmergyártó lépése jelzi, hogy a kerékpáros üzletágban komoly potenciál rejlik. A városi biciklizés egyre népszerűbb a világ nagyvárosaiban és a jól kereső fiatalok körében kezd életformává válni.

A jövő villanyautói?

Most Párizsra figyelnek az autógyártók, ahol Autolib néven nagyszabású car-sharing (autómegosztási) projekt indul. Ami egyedi benne: kizárólag elektromos autók használhatók, és 1120 állomáson 3000 jármű lesz elérhető. A tárolók építése már nyáron elkezdődött, kéthavi próba után decembertől indul a nyilvános kölcsönözés. Most vizsgázik az üzemeltetést elnyerő Vincent Bolloré új technológiája is, az LMP (lítium-metál-polimer) alapú újratölthető akkumulátor. Ezt a szakértők jóval biztonságosabbnak tartják, mint a lítium-ionosat. Ám az energiamérleg így sem kedvező (a fém lítium előállítása miatt). Az autógyártók már most óriási összegeket fektetnek elektromos fejlesztésekbe, csak a Renault 4 milliárd eurót költ áram hajtotta modelljeire. Ha az Autolib sikeres lesz, az lökést adhat az egész járműiparnak.

 
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12