Hogyan ne fizessen iparűzési adót?

Írta: Haszon - Készült: 2010. december 27.

A Gazdaság.hu hírügynökség információi szerint 429 olyan település van Magyarországon, ahol a vállalkozásoknak nem kell iparűzési adót (ipa) fizetniük. Léteznek olyan székhelyszolgáltatók is, amelyek direkt olyan településen nyitnak irodát, ahol nincsen ilyen adónem.


Az éves bevétel legfeljebb 2 százaléka – ezt az összeget spórolhatja meg az a vállalkozás, amely iparűzésiadó-mentes településen alakul meg vagy oda teszi át a székhelyét. Az országban 429 olyan település van, ahol nem kérnek ilyen hozzájárulást a cégektől.

A cél nyilvánvaló: vállalkozások odavonzása és munkahelyek megteremtése. A lista szereplői leginkább kistelepülések, falvak, amelyek azt remélik, így megindul a gazdasági élet.

Az iparűzési adó megúszásáról megoszlanak a vélemények: az internetes kommenteket vagy éppen szakértői véleményeket, nyilatkozatokat böngészve sokan azzal érvelnek, hogy ez az egyik legszimpatikusabb adónem, mivel ennek felhasználása a helyi önkormányzat joga, így jól látható dolgokra fordítják. Ez valóban igaz, bár 2010-ben az APEH gyűjtötte be ezt az adót. Jövőre e jog visszakerül az önkormányzatokhoz.

Legális a céghelyszolgáltatás

Ahhoz, hogy ipa-mentes településen lehessen cégünk székhelye, vagy eleve ott kell megalapítanunk, vagy oda kell költöztetnünk. A nyilvánvalóan legegyszerűbb módszer erre ott venni vagy bérelni egy ingatlant, majd a társasági szerződés módosításával átírni az új címet. Ha erre nincsen lehetőségünk, akkor székhelyszolgáltatóhoz kell fordulnunk.

Ilyen cég ügyvezetője Szabó János, amely a Pest megyei Újlengyelben nyújt „biztonságos fészket" az ipát csökkenteni akaró vállalkozásoknak. „Megvettünk egy ingatlant a településen, amely nagyon nyitott volt ez iránt: már 300 cég volt bejelentve a településre. Ide vannak bejelentve partnereink, nekünk pedig ott van egy képviselőnk, aki átveszi és eljuttatja a postát, cégkivonatot ad és teljesíti a hatóság kéréseit – akárcsak minden céges székhelyen".

Szabó szerint sok a városi legenda az ipával kapcsolatban: az egyik például, hogy a cég székhelyén mindig megtalálhatónak kell lennie a cégvezetőnek és hogy a tevékenységet is feltétlenül ott kell végezni. Pedig a székhelyszolgáltatás legális lehetőség, amely tervezhetővé teszi az éves költségeket.

Megosztható az ipa

A törvény lehetőséget ad például az iparűzési adó megosztására a székhely és a telephely között. Ezt a megosztást ki lehet számolni a (1) dolgozói létszám költségaránya vagy (2) tárgyi eszközök alapján egészen 100 millió forint ipa-alapig. (E fölött kombinálni kell e kettőt.) Tehát elképzelhető, hogy a telephelyen a cég fizet valamennyit, amíg a székhelyen nem.

A valóban helyben szolgáltatókon kívül az ilyen székhelyváltás tehát olyan vállalkozásoknak éri meg, amelyek a két szempont (dolgozók és tárgyi eszközök) szerint kevésbé kötődnek a központhoz: étterem, gyógyszertár, bolt például ott fizet ipát, ahol dolgozik, de például értékesítőket, üzletkötőket, távmunkában dolgozó informatikusokat foglalkoztató vagy fuvarozó cégek élhetnek a lehetőséggel.

Érdemes anyagi megfontolásokat tenni, hiszen a székhelyszolgáltatás is pénzbe kerül. Az évi 120-130 ezer forint költség akkor éri meg, ha legalább 250 ezer forint lenne az adóalapból kiszámolt, ez esetben Újlengyelre osztott fizetendő iparűzési adó.

Ipa helyett gépjárműadó

Kérdés, miért éri ez meg a településeknek. Az 1700 lakosú, Budapesttől 30 kilométerere fekvő Újlengyel esetében a magyarázat a gépjárműadó. A fuvarozó cégek megússzák az ipát, flottájuk után pedig itt fizetik ezt az adónemet, amely idén például 50 millió forint pluszbevételhez juttatta a települést.

Szabó János a Cégszolgálat Kft. munkatársaival eddig több mint 80 céget telepített oda. Érdekesség, hogy januárig itt volt a székhelye egy magyar érdekeltségű olajfúró vállalkozásnak, a Triton Hungary-nek is, amely az idén a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófában vált ismertté: a HVG információi szerint az övé volt a felrobbant fúrótorony.

Hasonló sikertörténet a szintén Pest megyei Csomád, amelyet néhány éve az ország leggazdagabbjának minősítettek. Az elmúlt években több mint 600 ember költözött oda, az ott működő cégek miatt pedig több támogatáshoz jutott a település. Így sikerült megtartani az általános iskolát, és csatornafejlesztésre is futotta.

 

 
Árfolyamok

EUR: 324.96CHF: 299.19USD: 293.15
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12