Bankárból kávépörkölő

Írta: Haszon - Készült: 2012. december 21.

Ki adna fel egy biztos állást manapság, hogy valami olyasmibe kezdjen, amit szenvedélyesen szeret?  Laczkó Gábor pénzügyi szakemberből vált nagyon is kétkezi, lehet mondani kézműves vállalkozóvá: kávépörkölő manufaktúrát alapított.


„Egy multi cég bankjánál dolgoztam majd 14 évet, amiből az utolsó két év során – a válság közepén, de nem amiatt - vált fokozatosan nyilvánvalóvá, hogy váltanom kell. Ez egy … – talán ez a legtalálóbb - kölcsönösen kevéssé fájdalmas válás volt” - mondja mosolyogva Gábor, a Kávékalmár Kft. tulajdonosa. „Nem vágytam vissza a multikhoz, úgy gondoltam, hogy számos hobbim egyikével próbálok szerencsét. Már hosszú évek óta a kávé rabja vagyok. Néhány éve ez odáig fajult, hogy vásároltam egy profi háztartási kávépörkölő gépet, amit aztán rövid idő után a szomszédság is kiszimatolt. Hamarosan annyit pörgött a kis gép, hogy félő volt, hogy bedobja a törölközőt. Először ez gondolkodtatott el, és természetesen az az ízorgia, amit a frissen pörkölt arabika kávék nyújtanak. Segítette a választást az is, hogy a magyarországi kávékultúra egyfajta „újhullámos” reneszánszát éli az utóbbi években.  Így esett hát a kávéra a választás. Tudom, ma kevesen tehetik meg, hogy a hobbijuknak, szenvedélyüknek éljenek, de biztos voltam benne, hogy ezt a lehetőséget nem szalaszthatom el. Persze ez egyelőre szerény tétel a családi költségvetés bevételi oldalán, de sokkal többet ér, hogy azt csinálhatom hivatásszerűen, ami a szenvedélyem.”  Magyarországon a kávét, mint élvezeti cikket még csak most kezdik felfedezni a fogyasztók. Már nemcsak az ár az egyetlen döntési kritérium. Hasonlóan változatos és fantáziadús, mint a bor, de a nemes kávéfajták töredékét ismerjük csak. Laczkó Gábor kis pörkölő üzemével és különleges kávéival betekintést enged ebbe az ismeretlen világba.

Alkalmazottból vállalkozó

„Már a középiskolában vállalkozgattam, voltaképp azóta anyagilag is függetlenné váltam” meséli a kávémanufaktúra tulajdonos. „A budapesti Közgázon végeztem, ösztöndíjasként Bécsben és a passaui egyetemen tanulhattam. Mindkét későbbi munkahelyem tulajdonosa a támogatói közt volt a Bécsi Közgazdasági Egyetemen látogatott posztgraduális képzésnek, így az egyetem után nem kellett a munkahelykereséssel vesződjek. A bankban 2 év elteltével a Controlling, majd a Treasury után az akkor frissen összevont, a pénzügyi csoport komplett likviditáskezelésért felelős főosztály vezetésével bíztak meg. Hosszú évekig remek kollégákkal és vezetőkkel dolgozhattam együtt, akiktől rengeteget tanultam. De az évek múlásával a „kényelmes” alkalmazotti lét előnyeit kezdte elhalványítani a saját lábon állás, önmagam kipróbálásának vágya. Tetézték mindezt a menedzsmentben végbemenő változások, melyek új konfliktusokat hoztak a felszínre. Annyira átpolitizálódott a légkör – és itt természetesen nem a nagypolitikára gondolok- , hogy nem maradhattam, amivel a vezetés is egyetértett. Egy év útkeresés után találtam rá arra az ötletre, amelyben már a feleségem (ez fontos volt) is fantáziát látott.”

A Kávékalmár 2012-ben indult kisvállalkozás, amely hobbiból „mutálódott” pörkölő üzemmé. A frissen pörkölt kávé utáni rajongás oda vezetett, hogy az otthoni kazánházban beüzemelt háztartási pörkölő nem győzte az időközben függővé tett barátok, szomszédok, rokonok és ismerősök „exponenciálisan” növekvő igényét. Lépni kellett.

Szerényen, kicsiben

„Családi vállalkozás szeretnénk maradni. Ennek így van varázsa” – mondja Gábor. „A frissen pörkölt kávét akár a  pörkölést követő 24 órán belül eljuttatjuk megrendelőinkhez, hogy ne csak az ízét, de annak rendkívül illékony, egyedi aromáit és illatát is élvezhessék.”

Nem egyszerű azonban a talpon maradás a hasonló vállalkozásoknak. Egyedi és frissen pörkölt kávéval nagyon nehéz például kávézókba bekerülni. A legtöbb helyen ugyanis az üzleti modell nem engedi meg, hogy tetszőleges kávét értékesítsenek. A kávégyártók/forgalmazók magukhoz kötik a vendéglátó helyeket azzal, hogy a több százezer forintra rúgó invesztíciót kívánó gépeket szervizelve rendelkezésre bocsátják, melynek feltétele, a forgalmazott kávéból történő értékesítési limitek teljesítése.

Átválogatott kínálat

„Jelenleg 6 különböző arabika kávét kínálunk, amelyeket többszörös kóstolást követően választottunk ki egy gazdag mintából. Úgy gondoljuk, mindenki megtalálhatja köztük kedvencét. Szeretnénk választékunk egy részét állandóan tartani, ugyanakkor alkalomadtán egy-egy különlegességgel is szolgálni.”

Alapesetben minden kávé más és más. Különböznek többek közt a szemek méretben, a feldolgozás módjában, illatukban és aromáikban is. Akár a borok. A kávé azonban nem nemesedik az idő múlásával. Sőt kifejezetten érzékeny, és a pörkölést követő pár hét elteltével fokozatosan hanyatlik, veszít egyedi jellegéből. Az oxigén és az idő múlása kérlelhetetlen ellenségek, az aromák elillanását a legmodernebb csomagolás is csak módjával képes fékezni. A friss pörkölés létjogosultságát csak az ismeri fel, aki már megtapasztalta a különbséget: a csomagolás kibontásakor, az őrléskor, és végül az elkészített ital ízlelésekor.

Nincs raktárköltség

Nagyfokú rugalmasságot követel meg, hogy a pörkölés és a kiszállítás közötti idő ilyen rövid lehessen. „A török gyárban lehetővé tett tesztelés után választottuk ki ipari pörkölőgépünket, amely kis kapacitású (maximum 1 kg fér bele). Ez teszi lehetővé, hogy mindig az aktuális igényhez alkalmazkodva pörkölhessünk, és a kávé a csomagolást követően rögtön a futárhoz/postára kerülhessen.” Mivel nincs fölöslegesen (készletre) pörkölt kávé, így a raktározás is feleslegessé válik. Arra is ügyelnek, hogy lehetőség szerint a kávékereskedőktől is a friss termésből, szezonálisan szerezzék be a nyers kávét.

Kézműves pörkölés

„Miután az egyes kávéfajták különbözőképpen viselkednek a pörkölés során, más-más pörkölési foknál, profil mellett mutatják meg legszebb aromáikat, kézenfekvő volt hát, hogy mindent automatizálás nélkül, kézimunkában végezzünk” meséli Gábor. „A kávét a hangok (reccsenések), illatok, a kávészemek színe és a füstképződés alapján pörköljük. Maga a pörkölés alacsony hőmérsékleten (200 C alatt) történik, csak az olasz (sötét) pörkölésnél szalad fel a hőmérséklet ennél magasabbra.”

Létfontosságú, hogy amint a kávészemek elérték a megfelelő pörkölési fokot, a hűtés a lehető leggyorsabban végbemenjen. A kis mennyiségeknek köszönhetően, ezt intenzív léghűtéssel, víz permetezése nélkül végzik. Az újdonsült pörkölőüzem tulajdonos a kedvező fogadtatásra, a rendkívül nagy arányú visszatérő vásárlói körre alapozva, a gazdasági válság ellenére is bizakodó vállalkozása üzleti jövőjében.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12