Kismamából vállalkozó

Írta: Haszon - Készült: 2008. június 05.
A magyar nők 30-as éveikben szülnek először, többségük ekkor már nemcsak befejezte iskoláit, de munkahelyén is több éves tapasztalatot szerzett. A 2-3 éves kihagyást azonban nehezen tűrik a munkaadók, a visszatérés nehéz. Ezért sokan kényszerből - mások az önállósodás vágya miatt - inkább a vállalkozói létet választják. A tapasztalat az, hogy jó családi háttérrel a nők önállóan is megállják a helyüket.

 


Matheidesz Dóra másfél év után vissza tudott menni eredeti munkahelyére, sőt, azt is elfogadták, hogy kezdetben csak részmunkaidőben szeretne dolgozni. Mégis hamarosan belevágott egy saját vállalkozásba: B.Boom néven kismamaruha- üzletet nyitott.

"Már régóta tervezgettem, hogy saját vállalkozást indítok, szülés után természetesen a figyelmem a babás-mamás dolgok irányába fordult. Tulajdonképpen semmilyen kifogásom nem lehetett a munkahelyem ellen, mikor visszamentem. Napi hat órát dolgoztam, emellett elég idő jutott arra, hogy a bölcsődéből hazatérve a gyerekkel legyek és mindent elvégezzek. Mégis azt vettem észre, hogy már nem elégít ki az irodai - főleg rutin - munka" - tudjuk meg Matheidesz Dórától, hogy miért döntött az önállósulás mellett.

A döntést hosszú keresgélés követte, amíg ráakadt egy remekül hordható, csinos kismamaholmikat gyártó dán cégre. "Jó minőségű, szellemes és szép termékeket kerestem megfizethető áron. Hamar megállapodtunk a céggel a feltételekről, nagyon korrektek voltak."

Válasszon cégformát. Induláskor a kismamának először is el kell döntenie, hogy a vállalkozást milyen cégformában kívánja működtetni. A legegyszerűbb és legolcsóbb az egyéni vállalkozói igazolvány kiváltása. De ha például a családban többféle eladható szaktudás is van, vagy hosszabb távra, esetleg távlatilag alkalmazottakkal is számolnak, szóba jöhet a társas vállalkozás valamelyik formája; a bt. vagy a kft.

Emellett vannak kevésbé közismert megoldások is, bizonyos, a társadalom széles rétegei számára hasznos szolgáltatás nyújtása esetén non-profit társaságot is lehet alapítani. Ilyenkor ugyan nem lehet hasznot kivenni a cégből, de az alapító - akit a saját megélhetésén kívül az is vezérel, hogy másokon segítsen - egy jól menedzselt non-profit gazdasági társaságban megfelelő fizetést vehet fel. A tevékenység fedezi a cég a költségeit, amely pályázati forrásokhoz is hozzájuthat.

Matheidesz Dóra végül a kft. forma mellett döntött: "Ez a cégforma komoly vállalkozásokhoz szerintem megfelelőbb, mint a bt. Férjemnek egyébként van állása, és nem is vesz részt igazán a vállalkozásban. Mivel túl nagynak éreztem induláskor a hitel kockázatát, ezért inkább vi sszafogtam a terveimet, így egy viszonylag kis üzletet nyitottam csak meg. Ma már, több mint fél év után, nem félnék hitelt felvenni, és lehet, hogy bővítéskor sor is kerül erre."

Jó időbeosztás kell. A kismamákból lett vállalkozók egyik nehézsége, hogy cégük mellett gyermekükre is elegendő időt kell fordítaniuk. Dóra elmondja: az első perctől úgy alakította vállalkozását, hogy ne legyen nélkülözhetetlen. Ha a gyerek beteg, az első napot mindig vele tölti, azalatt meg tudja szervezni a következő napokat, de ilyenkor beállnak a sorba a nagyszülők is. "Van egy takarítónőm, mert az a véleményem, hogy én addig, amíg takarítanék, az üzlet szempontjából értékesebb tevékenységgel tudom tölteni az időmet. Ezzel együtt most persze nulla szabadidőm van, mert a "szabadidő" azt jelenti, hogy anya vagyok, feleség vagyok vagy az üzlettel foglalkozom. Nem emlékszem például, mikor olvastam utoljára."

Amikor nincs hova visszamenni. Faragó Eszter optikus, három gyermekét egyedül neveli. Kis üzletét tavaly ő sszel nyitotta Budapest egyik külső kerületében. Eszter kényszerből kezdett bele a vállalkozásába, ugyanis világos volt számára, hogy három évnyi otthonmaradás után korábbi jó állását és beosztását nem kaphatja vissza. Ráadásul az üzlet időközben a város másik felére költözött, így naponta hosszú utazásokat kellett volna vállalnia.

A gyed letelte után munkanélküli járadékon lévő anyuka jelentős segítséget kapott vállalkozása beindításához. "A Munkaügyi Központban kétféle, vállalkozás indítását segítő támogatásra lehetett pályázni. Az egyik maximum kétmillió forintos hitel volt, ami óriási dolog, mivel kamatmentes, egy évig a törlesztést sem kell megkezdeni, a visszafizetésre pedig 60 hónapot adnak. Nekem a türelmi idő után három év alatt kell visszafizetnem a hitelt, reális, kigazdálkodható havi törlesztő részletekben.

De kérhettem azt is, hogy a vállalkozás megkezdése után még fél évig kapjam a minimálbérnek megfelelő munkanélküli járadékot. Hiszen ha valaki vállalkozni kezd, nyilván előbb fel kell futtatnia azt ahhoz, hogy megéljen belőle. Én mindkét pályázaton a maximális támogatást nyertem el" - mondja Eszter arról, miként jutott hozzá az induláshoz szükséges forráshoz. "Érdeklődtem bankoknál is: a lakásom fedezetként való felajánlása mellett tudtam volna hitelt felvenni, de persze messze nem ilyen jó feltételekkel."

A pénzt gépekre költötte: egy teljes optikus műhelyt rendezett be. Korábbi munkahelyén Eszter sok mindent megtanult, nem csak a szakmai, hanem a működtetéssel kapcsolatos dolgokat is elsajátította. "Erre mindenképpen jó volt, hogy egy kisvállalkozásban dolgoztam."

Első lépés: üzleti terv. Először is Eszter nagyon alapos üzleti tervet készített a SEED Alapítvány segítségével, közben sok új ismeretre is szert tett. "Az alapítvány munkatársai partnernek tekintenek, nem megírják az ember helyett a tervet, hanem közösen dolgozunk. Mindezek mellett is éreztem, hogy sok még a tanulnivaló, ezért egy nyugis helyen, óvatosan, kicsiben kezdtem. Az volt a tervem, megnézem, hogyan rázódom bele, hiszen én három év otthonlét alatt tényleg nagyon kiestem mindenből, főleg az adózás és a jogszabályok óriási változása ért teljesen váratlanul" - vall a kezdeti nehézségekről a vállalkozó.

Induló vállalkozásként a marketing és a reklám is fontos: "Kezdetben szórólapoztam, de adok nyugdíjas kedvezményt is, emellett hat egészségpénztárral is szerződést kötöttem, ami ugyancsak vonzó a vevőimnek. Vannak akciók, a kedvezmények hetente változnak. Ezek olykor nem is nagy összegek, de szeretik az emberek, fontos nekik."

Eszternek eddig bejöttek az elképzelései, ugyanis meglévő boltja helyett nemrégen megkapta a kistarcsai kórház optikai üzletét, ahol május 26-án nyitott. "Ez nekem közelebb van a lakásomhoz - minden pillanat, amit nyerek, számít - , és üzletileg is nagyon jó. Jelenleg még egyedül dolgozom, de szeretnék idővel felvenni egy négyórás segítséget, lehetőség szerint nyugdíjast."

Leendő vállalkozóknak tanácsolja: "Jó segítőkre van szükség, akikre bármikor számíthat az ember. Ilyen nekem a SEED Alapítvány. Kell egy nagyon jó könyvelő, az enyém egy napot töltött velem az induláskor, hogy mindent alaposan meg tudjunk beszélni. Nagyon fontos a kereskedelemben, hogy korrekt beszállítókat találjunk, és ezért nagyon meg kell küzdeni."

Multi cégtől saját vállalkozásba. Horváth Anna családi vállalkozása úgy született, mint sok más gyesen, gyeden lévő kismamáé. Harmadik gyermeke után is szívesen visszatért volna dolgozni, de csak részmunkaidőben. A multinacionális cég, amelynek Anna volt a második embere, olyan feltételeket támasztott, amelyeket ő nem tudott és nem is akart elfogadni. Nem érezte úgy, hogy háromgyermekes anyaként a szakmai tudása csökkent volna, és nem gondolta, hogy az átmeneti részmunkaidő automatikusan lecsökkenti a megbecsülést egy addig magas szinten teljesítő vezetőnő iránt.

Így született az ötlet: villamosmérnök végzettségű, ezermester férje szaktudását és Anna vezetői, marketing és menedzsment tapasztalatait fogják kombinálni. A Pepita Holló Bt. 2005 óta lakás-karbantartással, felújításokkal foglalkozik, az egészen apró tenni- és javítanivalóktól akár egy társasház teljes elektromos rendszerének megújításáig.

"Gyeden otthon voltam, tehát épp a legnehezebb, induló, bizonytalan időszakban ott volt háttérnek egy biztos jövedelem. És csökkentettük a kockázatot azzal is, hogy először csak egészen szűk piacot céloztunk meg; azokat a nőket, akik nem tudják - és idejük sincs - elvégezni a lakásukban felgyülemlő fúrni-, faragni-, szerelnivalókat, de készek ezért fizetni" - mutat rá a kiszemelt piaci résre Anna.

"Azt is pontosan tudtam, hogy nagyon megbízhatatlan azoknak a cégeknek a többsége, akik hasonló területen működnek. Azt már piackutatással mértem fel, hogy az egészen kis munkákat szinte senki nem vállalja, és annak is utánanéztem, hogy aki mégis foglalkozik ilyesmivel, az milyen árakon teszi. Szintén fontos információ volt, hogy nagyon kevés honlapot találtunk ebben a témában, és az is gyenge minőségű volt."

Anna és férje 300 ezer forint beruházással indított, ebből szükséges szerszámokat szerezték be. Később fokozatosan még 1,5 millió forintot tettek be a cégbe, ennek egy részéből például furgont vásároltak, mert a családi autó már kevés volt a vállalkozás ügyeinek intézéséhez. Anna számításai szerint a befektetés a második év végére már megtérült.

Kell egy férj is. A férjeknek általában nagy szerepe van abban, hogy a kismama bele mer-e vágni saját vállalkozásba. Ugyanez a helyzet Berényiné Bosch Cecília pénzügyi, adózási, és pénzügyi ellenőrzési szakértő esetében is - aki adózással kapcsolatos keretes írásunkat is elkészítette. Kisfia fél éves volt, amikor elkezdte a saját könyvelőiroda alapozását, először "csak" azért, hogy szakmailag naprakész maradjon. Majd úgy gondolta, hogy van két és fél éve arra, hogy kipróbálja milyen az, ha vállalkozóként teszi azt, amit előtte alkalmazottként, azzal a hátsó gondolattal, hogy így az idejét is jobban be tudja osztani a kisgyermeke mellett. Ennek már több mint hat éve. Ma a férjével közösen alapított Optiprofit Kft. több mint ötven cégnek nyújt ügyviteli és könyvelési szolgáltatásokat.

10 TIPP KISMAMÁKNAK VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSÁHOZ

�� Mérje fel előre, mennyi időt fog tudni vállalkozásra szánni - gondolja át, milyen elfoglaltságai vannak, ezekre mennyi idő kell mindenképpen. A maradék az, amit a vállalkozása fog lefoglalni. �� Fogalmazza meg minél pontosabban, mit vár a vállalkozástól hosszú távon, és ezt ne tévessze szem elől (nagyon fontos, ne csak a megélhetés, jövedelemszerzés legyen a motiváló erő).
�� Mindig tűzzön ki konkrét, rövid távú - maximum egy évre szóló - célokat. Ellenőrizze, megvalósultak-e ezek, és ha nem, keresse meg az okokat.
�� Ne akarjon mindent maga csinálni! A családdal előre egyeztesse a terveit és konkrétan fogalmazza meg, kitől milyen segítségre számít.
�� Mindig a vevő, ügyfél fejével gondolkodjon a termékéről, szolgáltatásáról.
�� Ne csak a termékét, szolgáltatását határozza meg, gondolkodjon minél átfogóbban - mivel tudja kiegészíteni, még eladhatóbbá tenni az áruját.
�� Mindenképpen ellenőrizze az ötleteit piackutatással - kérdezze, nézze meg a versenytársakat, nézzen körül az interneten.
�� Készítsen készpénzforgalmi (cash-flow) tervet előre, havi bontásban, és minden tervezett tétel mellett vezesse azt is, mennyi lett az a valóságban.
�� Gondolja át, milyen a vállalkozás szempontjából elodázhatatlan tanulnivalói vannak, és keresse meg a helyet, ahol ezt a tudást minél hamarabb megszerezheti.
�� Keressen olyan könyvelőt, akivel partneri kapcsolatot tud kialakítani, minél jobban avassa be őt a vállalkozása helyzetébe. Előre kérdezzen, ne utólag!

Forrás: SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány

TUDNIVALÓK ADÓZÁSHOZ

Mielőtt akár egyéni, akár társas vállalkozást alapítanának, konzultáljanak szakemberrel, osszák meg elképzelésüket egy adószakértővel, akitől megtudhatják, hogy esetükben melyik a legkedvezőbb vállalkozási forma. A legtöbb kisvállalkozó önfoglalkoztatás céljából indít vállalkozást, munkaerejét fekteti be, nem pedig tőkét. Vállalkozási forma kiválasztásánál ez lehet az elsődleges szempont.

Gyed ideje alatt semmilyen formában nem végezhet a kismama díjazás ellenében munkát. Ezért, ha a kismama egyéni vállalkozást indít, vagy betéti társaság, illetve Kft. személyesen közreműködő tagja lesz, már nem jogosult a gyedre, csak a gyesre. A gyesben részesülő magánszemély a gyermek egyéves kora után időkorlátozás nélkül folytathat jövedelemszerző tevékenységet.

Számolni kell azzal is, hogy amennyiben egyéni vagy társas vállalkozóként kezd a kismama jövedelemszerző tevékenységet folytatni, abban az esetben nemcsak a gyed jogosultságát veszíti el, hanem a vállalkozási tevékenység miatt biztosítottá is válik, ezért vállalkozásának havonta legalább a minimálbér után - 2008-ban havi 69 ezer forint - be kell fizetni a járulékokat. Ez arra az időszakra is vonatkozik, amikor a vállalkozásnál még nem keletkezik bevétel. Ezért is kell gondosan megtervezni, hogy mekkora ö sszeggel indul el egy vállalkozás.

A jogszabály szerint ugyan a minimálbár kétszerese után kell a járulékokat befizetni, de ez alól mentességet lehet szerezni addig, amíg a vállalkozás nem megfelelő jövedelmezősége erre indokot ad. Fenti számítás tehát csak ez utóbbi esetben mérvadó.

Gyakori hiba, hogy a kisvállalkozó nem választja szét egymástól a saját pénzét és a vállalkozásét. A legtöbben úgy gondolkodnak, hogy "én végzem a tevékenységet, enyém az ebből befolyt pénz". A vállalkozónak tudatosítania kell magában azt, hogy a vállalkozás és önmaga nem egy és ugyanaz. Előre meg kell határozni, hogy havonta milyen formában, mekkora összeget fizet ki neki a vállalkozás, mindezt milyen adó és járulékterhekkel. Kalkulálni kell, hogy a vállalkozás eredménye mikor engedi meg azt, hogy már ne csak munka, hanem tőkejövedelmet is vegyen ki a vállalkozásából.

EGYÉNI ÉS TÁRSAS VÁLLALKOZÓK HAVI JÁRULÉKTERHEI

Minimálbér 69 000

Levonások

8% magánnyugdíjjárulék: 5 520 forint
1,5% nyugdíjjárulék: 1 035 forint
4% természetbeni egészségbiztosítási járulék: 2 760 forint
2% pénzbeli egészségbiztosítási járulék: 1 380 forint
4% vállalkozói járulék: 2 760 forint
Személyi jövedelemadó: 12 420 forint
Összes levonás: 25 875 forint
Nettó jövedelem: 43 125 forint

Vállalkozást terhelő járulékok

24% nyugdíjbiztosítási járulék: 16 560 forint
4,5% természetbeni egészségbizt. járulék: 3 105 forint
0,5% pénzbeli egészségbiztosítási járulék: 345 forint
Egészségügyi hozzájárulás: 65 Ft/nap 1 950 forint
1,5% szakképzési hozzájárulás: 1 035 forint
Vállalkozást terhelő járulékok összesen: 22 995 forint
Adóhivatalnak utalandók összesen: 48 870 forint
Vállalkozás összes költsége: 91 995 forint
Árfolyamok

EUR: 328.82CHF: 299.35USD: 294.11
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, hasznos információkról!
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12