Lánchíd-részvények, avagy Széchenyi a kapitalista, befektető és spekuláns.

Írta: Alapblog - Készült: 2020. június 19.

A korabeli, kialakulatlan tőkepiacra jellemző, hogy a részvénytársaság szó első említése a magyar jogi szövegben éppen a Lánchídról szóló 1836-os törvényben szerepel, a kifejezés megalkotója pedig maga Széchenyi, ahogy a részvény, részvényes, osztalék, gyár szavainké is. Nem csak a szavak, az intézmények sem léteztek kiforrottan, és maga a Lánchíd sem jöhetett volna létre máshogy, mint teljes magánvállalkozásban, profitra törekvő részvénytársasági formában, Pest és Buda városa maradian ellenezte, pénze se volt rá, a magyar nemesség ellenezte, mi az, hogy egy nemes hídvámot fizet, ami a befektetés megtérülését adta, Sina György görög-osztrák kereskedőtől és bankártól illetve a bécsi Rotschild bankháztól sikerült begyűjteni hozzá elegendő tőkét. A szakértelmet, szakmunkásokat is külföldről, főleg Angliából kellett hozni hozzá.


 

Így lett a Lánchíd nem csupán a progresszió, de a határokon átívelő korai kapitalizmus, ha úgy tetszik, európai integráció szimbóluma is egyben – a kettő kéz a kézben jár.

(Költségekről és számokról: a híd megépítése végül a tervezett 5 helyett 6,2 millió forintba került, nem nagy túllövés, Széchenyi jövedelme évi 50 000 volt, tehát az egyik leggazdagabb magyar évi jövedelmének több mint 100-szorosába, a képzetlen munkások bére évi 100 forint volt, egyetemi tanároké 1200.)

Forrás: Vakmajom a Facebookon

The post Lánchíd-részvények, avagy Széchenyi a kapitalista, befektető és spekuláns. appeared first on alapblog.
Árfolyamok

EUR: 0CHF: 0USD: 0
 

Legnépszerűbb cikkek

Hirdessen a Haszon Magazinban

Hirdetés ügyben kérem keressen minket a hirdetes@haszon.hu email címen, vagy tekintse meg a média kiajánlókat.

Izgalmas két napnak ígérkezik a városi életmód legújabb trendjeiről szóló beszélgetések sora a Loffice közösségi irodában a Startup Safary fesztivál keretében április 19-20-án. Kiderül például, hogyan mennek a vegán éttermek, miként dolgozi...
Tovább >>

Hírlevél feliratkozás
10 dolog, amit tudnia kell
Feliratkozásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat.
Változnak az „A lap” megjelenések!
  • 2018/I. negyedév 2018. 04.04
  • 2018/II. negyedév 2018. 07.04
  • 2018/III. negyedév 2018.09.26
  • 2018/IV. negyedév 2018.12.12