Sokan ébredés után azonnal a kávéscsészéért nyúlnak, ám egy friss kutatás szerint nem ekkor érdemes elfogyasztani az első feketét. A pszichológus Eamon Fulcher által kidolgozott „Coffee A.M. Formula” alapján a reggeli kávé ledöntésének ideális időpontja 9:24 – számol be róla a HR News nyomán a HR Portal.
 

Mindent is figyelembe vett

A kutató a Thrive London kávégyártó céggel együttműködve dolgozta ki azt a képletet, amely tudományosan határozza meg, mikor a leghasznosabb a koffeinbevitel. A számítás figyelembe veszi az ébredés idejét, a szundikálásra vagy a reggeli telefonnyomkodásra fordított perceket, a test természetes biokémiáját, valamint a produktív munkakezdéshez szükséges éberségi szintet.

Fulcher rámutatott: a szervezet ébredéskor kortizolt termel, amely természetes éberséget biztosít. Ha ekkor isszuk meg a kávét, a koffein hatása gyengébb, sőt akár fölösleges stresszt is okozhat. A cél az, hogy a kávé hatása akkor érje el a csúcsát, amikor a kortizolszint csökkenni kezd – ez jellemzően a délelőtt közepére esik.

A képlet így néz ki: T = X + (Z × 9) + C – 45, ahol a T az ideális kávézás időpontja, az X az ébredés ideje, a Z a felkelés előtti szundi vagy 9 perces doomscrolling időtartamok száma, a C pedig 180 perc, vagyis a test természetes kortizolszint csökkenési ideje. Tehát például ha valaki 7:00-kor kel, egyszer szundít, akkor 7:09 perc a tényleges ébredés. Ehhez hozzáadva a 135 percet, az optimális első kávé 9:24-kor esik. A koffein hatása így 10:09-re éri el a csúcsát – épp akkor, amikor a szervezet már kevésbé pörög természetesen.

A szakember szerint ez az apró időzítési trükk segíthet abban, hogy a reggeli kávé valóban a legjobbkor fejtse ki élénkítő hatását.
 

Kortizon és koffein és a kávészundik

Korábban számos kutatás rámutatott már, hogy a legjobb az, ha a napindító kávét ébredés után 60-90 perccel fogyasztjuk el. Ennek az az oka, hogy a korán bevitt koffein megzavarja a kortizol termelését. Ez az a hormon, amely jelzi a szervezetnek, hogy legyen éber és tettrekész. A legtöbben egyfajta stressz hormonként ismerik.

Az emberek szinte szolgai módon, mint egy függő isszák a reggeli kávéjukat. Sokkal jobban járunk azzal, ha megvárjuk, hogy a kortizolszintünk természetes módos elérje a maximumot, és amikor elkezd lecsökkenni, csak akkor vigyük be az első adag koffeint a kávé segítségével a szervezetünkbe - mondta nemrég Daniel Pink menedzsment- és viselkedéstudományi szakértő is.

Angliában és Japánban végzett tanulmányok megállapították, hogy ha közvetlenül egy gyors, nappali, maximum 20 perces szundi előtt iszunk egy kávét, akkor ébredés után sokkal jobban tudunk koncentrálni a munkára, mintha csak simán innánk egy kávét, vagy egyszerűen aludnánk egy gyorsat. Az elmélet mögötti tudomány egyszerű:

- az alvás csökkenti az adenozin, azaz az álmosságért felelős anyag mennyiségét az agyban és a testben (ha ébredéskor úgy érzed, mintha kicsit spicces, kába lennél, akkor az adenozin nem ürült ki a szervezetedből, ergo nem aludtál eleget)
- a koffein, amely körülbelül 20 perc után fejti ki hatását, segít blokkolni az adenozint
- a 20 perces szunyókálással csökkentheted az adenozin mennyiségét, így a koffeinnek kevesebb vegyi anyaggal kell „megküzdenie", így hatékonyabban fejti ki hatását.