Meglepetés a friss listán: a megfizethető lakhatás hiánya miatt néhány népszerű város hátrébb került az éves rangsorban.

Az ECA International tanácsadó cég több mint ötszáz várost értékelt világszerte, hogy kiderítse, hol érzik magukat a legjobban otthon a külföldiek. Szakértői szerint 2023-ban Bern bizonyult Európa legélhetőbb városának a külföldi munkavállalók számára, írja a Euronews.

A svájci város immár harmadik éve áll a lista első helyén, ez pedig a kutatás szerint a kiváló létesítményeknek és a minimális légszennyezettségnek tudható be. Bern emellett a rendkívül alacsony bűnözési ráta miatt is kifejezetten vonzó a külföldi munkavállalók és családjaik számára. A város persze nem csak papíron szép: nem meglepő, hogy a betelepülők szívesen ragadnak le az Alpok lejtőihez közel fekvő, gyönyörű városban.

A rangsorban érdekes változások is történtek, néhány, az elmúlt években rendkívül élhetőnek bizonyuló európai város ugyanis visszaesett néhány hellyel. A korábbi első helyezett Koppenhága a 2023-as felmérés szerint csak az ötödik helyen végzett. Bár a dán főváros évről évre a világ egyik legbiztonságosabb városának bizonyul, a megfizethető lakhatás elengedhetetlen része annak, hogy egy hely élhető legyen. Koppenhága ugyan még mindig nagyszerű választás a külföldiek számára, de az utóbbi időben eléggé lecsökkent az elérhető árú lakások száma, a visszaesés pedig ennek tudható be.

Ugyanígy járt Dublin is: az egy évtizeddel ezelőtti hetedik helyhez képest az ír főváros a tizenegyedik pozícióba esett vissza a lakhatási nehézségek miatt. A szakértők szerint ez a jelenség előbb-utóbb minden olyan települést elér, ami népszerű a külföldiek körében.

Ez volt 2023 tíz legélhetőbb városa az ECA International szerint:

  1. Bern, Svájc
  2. Eindhoven, Hollandia
  3. Stavanger, Norvégia
  4. Genf, Svájc
  5. Koppenhága, Dánia
  6. Rotterdam, Hollandia
  7. Hága, Hollandia
  8. Göteborg, Svédország
  9. Amszterdam, Hollandia
  10. Bázel, Svájc