Fotó: Shutterstock
Ha évi 80 helyett csak 20 kiló húst ennénk, mindig lenne mit ennünk
2022-04-27
A hústermékek előállítása jelentős környezetkárosító hatással járhat. Észak-Amerikában, valamint Európában különösen sok hús fogy, ami igencsak megterheli a környezetet. A tudósok a közelmúltban kiszámolták, hogy mennyivel kellene csökkenteni az egy főre jutó éves húsfogyasztást a két kontinensen, hogy fenntarthatóvá váljon a mezőgazdaság.
A haszonállatok ipari méretű tenyésztésének számos negatív hatása van az élővilágra. A kérődző állatok metánkibocsátása például a globális felmelegedést erősíti, a mezőgazdasági területek növelése pedig a természetes ökoszisztémát gyengíti – írja a qubit.hu.
Az Európai Unióban az egy főre jutó éves átlagos húsfogyasztás 80 kg. A túlzott húsevés – főleg a feldolgozott élelmiszerek esetében – azonban egészségügyi szempontból is aggályos lehet. A Bonni Egyetem munkatársai kiszámolták, hogy mennyivel kellene csökkennie a nyugati világ húsfogyasztásának ahhoz, hogy fenntartható maradjon a mezőgazdaság.
Ha minden ember annyi húst fogyasztana, mint az európaiak vagy az észak-amerikaiak, akkor egészen biztosan lecsúsznánk minden klímacélról, és számos ökoszisztéma összeomlana. Ezért jelentősen csökkenteni kell a húsfogyasztásunkat, ideális esetben fejenként legfeljebb évi 20 kilogrammra – mondta Matin Qaim, az egyetem Fejlődéskutató Központjának munkatársa és a tanulmány egyik szerzője.
A tudós továbbá felhívja a figyelmet arra, hogy az ukrajnai háború okozta gabonaváltság miatt csökkenteni kellene a takarmánynövények termőterületeinek a méretét is az emberi fogyasztásra szánt gabonanövények javára. Valamint érdemes lenne csak olyan füves területeket használni állattenyésztésre, amelyek másfajta mezőgazdasági célra alkalmatlanok.
A szegényebb országokban viszont más a helyzet, hiszen eleve kevesebb húst fogyasztanak, valamint sokan azért élnek állattenyésztésből, mert csak abból van lehetőségük némi bevételhez jutni. Ezért tőlük jelentős változás nem várható el.
Sokak számára úgy tűnhet, hogy vegán forradalom zajlik a világban, azonban a növényi alapú étrenden élők aránya még mindig kicsi. A tanulmány megjegyzi azt is, hogy leginkább egy módszerrel lehetne rávenni az embereket a húsfogyasztás csökkentésére, mégpedig a hústermékekre kivetett magasabb adókkal.
Valószínűleg 10-20 százalékos emelés nem is lenne elég ahhoz, hogy valódi eredménye legyen, mindenesetre a húsnak óriási környezeti költségei vannak, amik nincsenek beépítve a termékek árazásába. Így teljesen ésszerű és igazságos lenne, ha a fogyasztók nagyobb mértékben osztoznának ezeken a költségeken – mondta Qaim.
A kutató szerint továbbá érdemes lenne többet beszélni az iskolákban is a fenntartható fogyasztásról.