Magyar egyetem a világ legjobbjai között kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer területen
Fotó: Shutterstock

Ezen a szakterületen egy magyar egyetem Cambridge előtt áll a ranglistán

Több szakterületen is javított korábbi pozícióján a Semmelweis Egyetem a „US News Best Global Universities" 2022-es rangsorában. A „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer" szakterületi rangsorban az 55. helyen található, számolt be a hvg.hu.

A legjobbak között

A „US News Best Global Universities" 2022-es világrangsorának 8 szakterületi listájára került fel a Semmelweis Egyetem. Idén is a „Kardiológia és kardiovaszkuláris rendszer" kategóriában érte el a legjobb helyezést, ahol egyedüli magyar egyetemként jegyzik: a tavalyi 87. helyén 32 pozíciót javítva immár a világ 55. legjobbja lett ezen a területen. 2020-ban még a 112. helyezést érte el, vagyis két év alatt 57 helyet lépett előre.

A magyar egyetem ezen a listán olyan intézményeket utasított maga mögé, mint a Heidelbergi, vagy éppen a Cambridge Egyetem. Az első helyen a Harvard található.

A további területek

Jelentősen, 34 helyet lépett előre az egyetem Endokrinológia és metabolizmus területén, ahol egyedüli magyar intézményként szerepelve a rangsorban immár a 121. helyen áll. A korábbi helyezéséhez képest szintén előre lépett az intézmény a Biológia és biokémia, a Sejtbiológia, a Klinikai orvostudomány, valamint a Molekuláris biológia és genetika rangsorban is.

Az egyetemek összesített rangsorát négy, az Egyesült Államokban működő intézmény vezeti:

  1. Harvard University
  2. Massachusetts Institute of Technology
  3. Stanford University
  4. University of California--Berkeley

Az ötödik helyen szerepel az első külföldi egyetem, ez a University of Oxford.

A hvg.hu cikkét ITT, a listát ITT találod meg.