Rengeteg pénzt tömtünk a pénzkiadó automatákba
Fotó: Shutterstock

Mi folyik itt? Százmilliárdokat  tömtünk a pénzkiadó automatákba

Nem mindenki tudja, de az ATM-ekből nem csak kivenni lehet pénzt. A jegybank statisztikái szerint egyre többen készpénz befizetésére használják az automatákat. Különösen a nagy készpénzforgalmat bonyolító cégeknek jelent egyszerű megoldást a szolgáltatás.

Nem kell sorban állni

Érezhetően átalakult a magyarországi bankjegykiadó automaták (ATM) hálózatának használata az elmúlt néhány évben. Miközben a hazai kártyabirtokosok egyre kevesebbszer használják készpénz felvételére a készülékeket, a befizetési tranzakciók száma – és értéke – gyorsan növekszik – írja a Figyelő a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján.

2021 harmadik negyedévében már több mint 2,4 millió bankkártyás befizetési művelet volt Magyarországon, ami bő ötödével több az egy esztendővel korábbinál. A befizetett pénz értékét tekintve hasonló a helyzet: a múlt év harmadik negyedére 535,4 milliárd forintot mutatnak ki a jegybanki adatok, ami éves alapon 25,3 százalékos bővülést takar.

Az ATM-es befizetések számának és értékének gyors növekedését több tényező is elősegítette. A legfontosabb, hogy a pénzügyi szolgáltatók folyamatosan korszerűsítik az ATM-hálózatukat, melynek nyomán nő az itthon működő, befizetésre alkalmas készülékek száma és aránya. Ráadásul az újabb generációs gépeknél már nem borítékban helyezi el a bankókat az ügyfél, így egyrészt a tranzakció menete is jóval egyszerűbb, másrészt a lerótt összeg azonnal megjelenik a számlán. A befizetésre alkalmas automaták terjedésével pedig egyre többen ismerik fel az ATM-es műveletek előnyeit, és ha módjuk van rá, igyekeznek elkerülni a pénztári befizetéssel együtt járó várakozást.

És a felvétel?

A készpénzfelvételi tranzakcióknál ellentétes tendencia érvényesül: 2021 harmadik negyedévére 23,4 millió belföldi készpénzfelvételi műveletet mutatott ki a jegybanki statisztika, egy esztendővel korábbra még közel 24,4 milliót, ami majdnem pontosan 4 százalékos csökkenés. Figyelemreméltó azonban, hogy a belföldi ATM-ekből felvett készpénz mennyisége 5,5 százalékkal, 2188,1 milliárd forintra hízott egy év alatt, tehát miközben a tranzakciók száma csökkenő tendenciát mutat, az értékük enyhén növekszik. (Az egy készpénzfelvételi műveletre jutó összeg egyébként 2020 harmadik negyedében még 85 ezer forint környékén járt, egy esztendővel később viszont már közel 93,5 ezernél.)

Mindezek alapján a hazai kártyabirtokosok készpénzigénye annak ellenére sem csökken, hogy egyre többször részesítik előnyben az elektronikus fizetési tranzakciókat. Az viszont látszik, hogy a készpénzfelvételi műveleteik számát igyekeznek visszafogni, aminek elsősorban költségmegtakarítási okai lehetnek.

Az MNB statisztikái alapján a múlt év szeptemberének végén 4936 bankjegykiadó automata működött országszerte, ami 88-cal – 1,7 százalékkal – volt kevesebb az egy esztendővel azelőttinél.