A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
A fűtött fóliás szamócaszürettel már április elején elkezdődött a hazai gyümölcsszezon. A NAK és a FruitVeB szerint a szamóca érése már a fűtetlen fóliasátras termesztésben is elindult, majd április végén, május elején a szabadföli ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A körképben kitértek arra is, hogy a szamóca nem utóérő gyümölcs, így csak a növényen teljes érettségben szüretelt gyümölcsök biztosítják a megfelelő zamatot és beltartalmi értékeket. Ezért nagy különbség van a külföldi és a hazai szamóca között.
A friss magyar szamóca megkülönböztethető az importált, még koraéretten leszedett gyümölcstől. Mivel a magyar áru jóval rövidebb idő alatt eljut a fogyasztókhoz, ezért a kertészek teljesen éretten tudják leszedni, ami az ízélményben is megmutatkozik.
Magyarországon mintegy 600-650 hektáron foglalkoznak szamócatermesztéssel, a legnagyobb termőterületek Baranya, Bács-Kiskun és Pest vármegyében vannak. A magyar szamóca jellemzően három fázisban jelenik meg a piacon, április elején-közepén a fűtött fóliás termés kerül a piacokra, boltokba, ezt követően április második felében érik a fűtetlen fóliás gyümölcs, május elejétől pedig érkezik a nagyobb mennyiségben termelt szabadföldi szamóca. A hazai termés így áprilistól júniusig kitart.
A szakértők felvilágosítottak arról is, hogy a köznyelvben "epernek" nevezett gyümölcs valójában a szamóca. Az eper (ami egyébként fán terem) és a szamóca rendszertanilag is eltérő egységbe tartozik: az eper a Morus nemzetségbe, az eperfafélék családjába (termésének színe fehér vagy fekete), a szamóca pedig a Fragaria nemzetségbe, a rózsafélék családjába tartozik. A szamóca fogyasztása rendkívül egészséges, a bogyósokra jellemző magas antioxidáns tartalommal rendelkezik. C-vitamin tartalma vetekszik a narancs C-vitamin tartalmával, írja az MTI.
Április elején ordító különbségek voltak a hazaiként kínált és az import szamóca árában. Megírtuk, hogy mi az oka a komoly eltérésnek. A gyümölcsöt üvegházban vagy fóliaházban meglehetősen drágán lehet előállítani, ami visszaköszön a bolti árban. Ellenben Spanyolországban, Olaszországban vagy Görögországban hónapokkal korábban kezdődik aszezon, mint nálunk. Ezekben az országokban már áprlis elején túlkínálat volt szamócából, így a termést sokszor nyomott áron próbálták értékesíteni.