Sokan beleesnek abba a hibába, hogy egyetlen tervre építik az egész vállalkozásukat. Arról nem is beszélve, hogy ha beválik az említett terv, eszük ágában sincs vészmegoldásokban gondolkodni. Natalie Quail, a SmileTime alapítója szerint ez egy óriási hiba.


Natalie Quail 2019-ben alapította meg a fogfehérítő készleteket és egyéb fogászati kozmetikai eszközöket forgalmazó cégét, a SmileTime-ot. Elég jól indított a cég, már az első évben elérte az 1 millió fontos (átszámítva 400 millió forint) forgalmat. A vállalat főként az Egyesült Királyságban és az EU-ban értékesíti a termékeit. Natalie Quail elmondása szerint a kiemelkedő eredményeket jelentős részben a pandémiának köszönheti. A fogorvosi rendelők bezártak, az emberek viszont továbbra is fehér fogakat akartak. A probléma akkor kezdődött igazán, amikor a fogorvosi rendelők után a gyártóüzemeket is bezárták. Az alapító arról beszélt a BBC-nek, hogy „B" terv hiányában óriási bajba került volna a vállalata.

Jobb félni, mint megijedni

A SmileTime kínai üzemektől és beszállítóktól szerzi be az általa forgalmazott fogászati segédeszközöket. Azonban amikor berobbant a pandémia, az összes partnerük hazaküldte a dolgozóit, és beláthatatlan ideig leállította a termelési és kiszállítási folyamatait. Natalie Quail elmondta, hogy a legnagyobb riválisaik mind európai forrásokból szerzik be a termékeiket, így óriási versenyelőnybe kerültek. Pontosabban kerülhettek volna, ha Natalie nem készül egy „B" tervvel már a cégének indulása pillanatában. Persze a járványra nem számított, de reális veszélynek látta, hogy bármikor kitörhet egy háború, vagy szankciókat vezethetnek be Kína ellen, ami megpecsételheti a SmileTime sorsát. Így számos európai és egyesült királyságbeli manufaktúrát felkeresett, hogy kiderítse, mely cégek tudják vállalni a termékei gyártását vészhelyzetben.

Amint a kínai üzemeket lezárták, az alapító egyből felkereste azokat a gyárakat, melyekről korábban kiderítette, hogy alkalmasak vészhelyzeti, rövidtávú gyártásra. Végül nem kellett igénybe venni a helyi vállalatok szolgáltatásait, ugyanis még azelőtt újraindult a kínai termelés, mielőtt a SmileTime készletei leürültek volna. Natalie szerint azonban óriási segítségnek bizonyult a krízishelyzetben, hogy pontosan tudta, kikhez forduljon. Úgy véli, ha nem lett volna „B" terve, akkor rengeteg pénzt, időt és energiát kellett volna arra fordítania, hogy a krízishelyzetben minél előbb vészmegoldásokat találjon. Ez a kapkodás pedig csak pánikot eredményezett volna.

Natalie szerint soha nem lehet tudni, mikor üt be a krach. Bármikor kialakulhat egy nemzetközi konfliktus, de még az extrém időjárás is megakaszthatja egy vállalat megfelelő működését.

Ezért azt javasolja minden vállalkozótársának, hogy már a cég alapításánál legyen egy vészterve. Főleg akkor, ha külföldi beszállítókkal dolgozik.

Related Articles Around the Web
The Conversation

Friss

123rf

Rossz számlák miatt bukhatjuk az otthonfelújítási támogatást

Alaposan felpörgette az építőipart az utóbbi idők egyik legnagyobb volumenű lakásfelújítási támogatási programja. A 2021. január 1-jével startolt otthonfelújítási támogatással együtt a lakásfelújítási szakmunkákhoz kapcsolódó számlázási kérdések is előtérbe kerültek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

A két tesó csípős cukorkákkal robbantott bankot

A 26 éves JJ és a 19 éves Rudy Jimenez élete egyetlen év alatt olyan fordulatot vett, amelyre egyikőjük sem számított. Az Egyesült Államokban, Houston közelében élő mexikói testvérpár mellékesként indított el egy kis online webshopot, amely csupán 12 hónap több mint 30 milliós bevételt generált.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Egy megnyerő önéletrajz érdekében kerüld el ezt a 6 bakit!

Manapság fontosabb, mint valaha, hogy tökéletes legyen az önéletrajzod. Hiába áll rendelkezésre az interneten CV készítési útmutatók tömkelege, sokan mellényúlnak. Nézzük, mire érdemes figyelni az önéletrajz elkészítésekor!

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!