
Aktuális
Nagyot drágult a napraforgó, a búza, a kukorica: íme az árak
Egy év alatt az étkezési búza ára 36, az ipari napraforgómag 55, a takarmánykukorica 26 százalékkal ment feljebb. Itt vannak az AKI PÁIR április végi adatai és a vetésterületek.
Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint 945 ezer hektárról takaríthatnak be őszi búzát a gazdák az idén. A vetések 62 százaléka jó, 30 százaléka közepes, 8 százaléka pedig gyenge állapotban volt április elején.
Az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 87,2 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával április utolsó hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 36 százalékkal haladta meg.
Kukorica
Az agrártárca tájékoztatása szerint 831 ezer hektárt foglalhat el a szemes kukorica az idén, amelynek 75 százalékát már elvetették április 29-ig.
Átlagosan 77,3 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmány kukorica április negyedik hetében, ami az egy évvel korábbit 26 százalékkal múlta felül.
Olajosok
Repcéből a 133 ezer hektáros terület 60 százalékán jó, 30 százalékán közepes, 10 százalékán pedig gyenge állapotban voltak az állományok április elején. A repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 206,1 ezer forint/tonna (+29 százalék) volt április negyedik hetében.
Napraforgóból a 746 ezer hektárra várt terület 82 százalékán került a földbe a napraforgó-vetőmag április 29-ig. A nagy olajtartalmú napraforgómagot (LO) 207,7 ezer forint/tonnáért (+47 százalék) vásárolták a feldolgozók és a kereskedők április utolsó hetében. Az ipari napraforgómag (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 225,8 ezer forint/tonna (+55 százalék) volt.
Mintegy 99 ezer hektárt foglalhat el a szójabab, április 29-ig 28,5 ezer hektáron került a földbe a vetőmag. A szójabab áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 163,4 ezer forint/tonna volt április negyedik hetében.
Félő, hogy ezt a szamócaszezont sem ússzuk meg átverés nélkül
A hazai gyümölcsök közül a legkorábban érő faj a szamóca. Főszezonja jellemzően május elejétől június elejéig tart, majd következik egy-két hetes „levezető időszak”, és június közepére befejeződik a szezon. A szabadföldi állományokat károsító fagyok ellenére normál termésben lehet bizakodni – a májusi időjárás lesz a döntő tényező - írja elemzésében a FruitVeB, Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.
Az itthon megtermelt szamóca 90%-a belföldi fogyasztásra kerül. A kis mennyiségű export jellemzően közeli piacokon értékesül, Ausztriába, Lengyelországba, Szlovákiába. Az elmúlt években nagyságrendileg 2000-3500 tonna import szamóca érkezett az országba, amelyek elsődleges származási helye Spanyolország. A spanyolok a 2023. évben 1 200 tonna szamócát szállítottak hazánkba, de ez 2024-ben meghaladta a 2000 tonnát.
Jelentősebb mennyiség érkezik Görögországból (jellemzően 500-600 tonna körül alakul), Hollandiából és Olaszországból (együttesen 500-550 tonna szamóca érkezett hazánkba). Egyre nagyobb szerepe van az utóbbi két évben a román szamócának is a hazai ellátásban (jellemzően a határmenti területekről érkezik nagy mennyiségben szamóca Magyarországra), ami éppen a főszezonban jelentősen nyomja az árakat, ezzel is rontva a magyar szamóca piaci helyzetét.
Ennyibe kerül a termelés
A szamóca ízletes, frissítő, közkedvelt gyümölcs, mely „primőr” jellegénél fogva nagy piaci értékkel rendelkezik, ugyanakkor látni kell azt is, hogy az egyik leginkább tőke- és élőmunka-igényes gyümölcsfajunk. Függően a termelési módtól és a termesztéstechnológiától éves termelési költsége a 5-40 millió Ft/ha is lehet. E tartomány alsó szegmensében a szabadföldi technológiák költségei értendők, míg a 40 millió Ft/ha jellemzően hajtatott (fűtött fólia, üvegház) körülményekre igaz. Termesztése tehát sok munkával és nagy tőkebefektetéssel jár, ezáltal termelési kockázata is magas. Jövedelmezősége alapvetően az elért hozamoktól függ, tekintettel arra, hogy az értékesítési ár egy kompetitív piacon a termelő vállalkozások által érdemben nem befolyásolható. Szabadföldi körülmények között 10-15 t/ha, fóliában 20-30 t/ha fajlagos hozam alatt nehéz gazdaságosan termelni.
Hazánkban jelentősebb termelés folyik a Szentendrei-szigeten, Nagykőrös-Lajosmizse-Nyársapát valamint Szatymaz-Zsombó térségében. Jó tendencia, hogy egyre több termelő igyekszik termesztőberendezésbe áttenni a kultúrát. Ezzel korábbi piaci megjelenést, nagyobb hozamokat és az időjárási kitettség elleni védelmet lehet biztosítani.
Fajtatrendek
A termelők idei palántarendelései továbbra is a Clery, Joly, Asia hármas dominanciáját tükrözik. A Klodia és Giusy iránt fokozódik az érdeklődés: ezekkel pár éve kísérleteznek a termelők, többnyire sikeresen. Mindkét fajta kemény húsú, jó pultállósággal. ízre ugyan nem tudják azt az élvezetet nyújtani, mint a Clery, vagy Joly, ám mellettük szól az, hogy jobban bírják a hőséget illetve kevésbé aprósodnak el. Jellemzően a magyar piac az ízes szamócát részesíti előnyben így érthető az uralkodó három fajta régóta fennálló vezető helye.
Árak
A magyar szamóca fogyasztói ára áprilisban még jellemzően a 2 000-4 000 Ft/kg tartományban mozgott, mert a jóval magasabb termelési költséggel járó fóliás és üvegházi termesztésből származik a gyümölcs. A spanyol, illetve görög szamóca sokkal olcsóbban (akár fél áron) jelen van ebben az időszakban a piacon, köszönhetően elsősorban annak, hogy ezen országokban ilyenkor már az olcsóbb szabadföldi termelésből származik a termés. Ennek ellenére sok hazai fogyasztó a drágább, de sokkal jobb ízű magyar szamócát részesíti előnyben.
Pont amiatt, hogy a hazai fogyasztók tapasztalataink szerint tudatosan a hazai gyümölcsöt részesítik előnyben, nagy problémát okoz a magyar piacon a szamóca eredetére irányuló megtévesztés. Gyakori eset, hogy az import szamócát faládába átcsomagolják és, magyar szamócaként értékesítik az eladók, megtévesztve ezzel a fogyasztókat a gyümölcs eredetéről – ez nem specifikusan magyar probléma, például Lengyelországból is minden évben érkeznek ilyen hírek - írja a FruitVeb.
Hűvös, csapadékos napok jönnek
A héten a már hetek óta szárazsággal küzdő alföldi, kisalföldi területek is megáznak, ahol a nagyon gyengén, egyenetlenül kelt nyári növényeknek égető szüksége van a nedvességre. Az esővel együtt hűvösebbre is fordul időjárásunk, ami valamelyest lassítja az őszi vetések áprilisban felgyorsult fejlődését.
A héten hűvös idő várható változó mennyiségű csapadékkal. Kedd délelőttig többször, többfelé várható eső, zápor, majd csökken a csapadékhajlam, de a hét további részében is számítani lehet csapadékra, nagyobb mennyiség a déli, délnyugati országrészben valószínű. Ott foltokban felhőszakadások is előfordulhatnak, de területi átlagban is összességében 20 mm körüli mennyiség várható, míg északkeleten csak 5-10 mm-re van kilátás. Így északon északkeleten a talajok száradása, míg a déli országrészben nedvesedése lesz a jellemző. A növények levélzete az északkeleti országrész kivételével gyakran lesz tartósan nedves, ami a gombás megbetegedések számára kedvező feltételt teremt. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos értékek alatt alakul. Napközben is csak 15-20 fokra lehet számítani, de a borongós csapadékos napokon és területeken ennél is hűvösebb lesz. Éjszakánként 10 fok alá hűl a levegő, a hétvégén a hidegre hajlamos helyeken talajmenti fagyok is várhatók - írja a Hungaromet.
Met.hu
A mögöttünk álló hét nagy részében napos, száraz, egyre melegebb időben volt részünk, aminek egy, a hét végén érkezett frontrendszer vetett véget. Szombat este még csak foltokban, az északnyugati, északi határ mentén esett, majd vasárnap már sokfelé alakultak ki záporok, zivatarok. A Dunántúlon károkat okozó, felhőszakadással, villámárvízzel, jéggel és viharos széllel járó heves zivatar is kialakult. A Dunántúl jelentős részén és a keleti országrész északi felén hétfő reggelig 5-15 mm esett, a déli, délkeleti országrészben azonban sokfelé még 1 mm sem. Mivel az Alföld délkeleti, keleti tájain március vége óta alig hullott csapadék, ott nagy területen alakult ki mostanra nagyfokú aszály az egyelőre sekélyen gyökerező nyári növényekre vonatkozóan. A múlt hét folyamán országszerte sokat száradt a talajok felső fél méteres rétege, ami az Alföld és a Kisalföld jelentős részén a felszín közeli réteg kritikus kiszáradásához vezetett. Ezen enyhített utóbbi területeken a vasárnap érkezett csapadék, a vízhiány számottevő mérsékléséhez azonban további, áztató esőkre lenne szükség.
Nagyon kell a csapadék a kukoricának és a napraforgónak
Az őszi vetések tavaszi fejlődése a kedvező hőmérséklet és hazánk nagyobb részén megfelelő talajnedvesség hatására jól halad, a repce virágzik, a búza a szárbaindulás fenológiai fázisában jár. Ezek a növények mélyebbre nyúló, kiterjedtebb gyökérzetüknek köszönhetően megfelelő mennyiségű nedvességet találnak a talajban.
A kukorica és napraforgó csírázásához, korai fejlődéséhez a hőmérsékleti viszonyok jók voltak, a felszín közeli talajréteg nedvességtartalmában azonban igen jelentős területi különbségek alakultak ki április közepe óta. Az április második felében csapadékban bővelkedő tájakon szépen kisorolt a vetés, az Alföldön és a Kisalföldön azonban nagy területen száraz volt a talaj, ezért rendkívül nehezen, egyenetlenül keltek a növények. A héten érkező csapadékra ezeken a tájakon égető szüksége van a nyári növényeknek a fejlődéshez. A legtöbb gyümölcsfánk már elvirágzott, jelenleg a birs és a dió virágzik még északon.
Strandszezon előtt: ezekkel a zsírokkal formába lendülhetsz
A zsírról sokan még mindig a hízásra asszociálnak, pedig a megfelelő zsírsavak nemcsak egészségesek, de a fogyást is támogatják. Mutatjuk, mi a legjobb választás a konyhában, hogy nyárra csúcsformába lendüljünk.
A Shefinds dietetikusai három olyan zsírforrást gyűjtöttek össze, amelyek rendszeres fogyasztása nemcsak a szív egészségét óvja, de az egészséges testsúly elérésében is segíthet - számol be a Magyar Mezőgazdaság cikke.
Avokádó, olajos magvak és lazac
Az avokádóolaj például nemcsak sokoldalúan használható a konyhában, de magas füstpontja miatt sütéshez is ideális. Tele van egyszeresen telítetlen zsírokkal, amelyek támogatják a koleszterinszint optimalizálását és a vitaminok felszívódását. Bár magas a kalóriatartalma – egy evőkanál nagyjából 120 kalóriát tartalmaz –, mértékletes fogyasztás mellett kiváló társunk lehet a diétában.
Szintén remek választás az olajosmag-mix: mandula, dió, kesudió, pisztácia, stb. Ezek a szuperélelmiszerek ugyanis nemcsak rostban, de fehérjében és egészséges zsírokban is gazdagok, így hosszú időre eltelítenek, és segítenek mérsékelni a vércukorszint ingadozását. A sózatlan, olaj nélkül pirított változatok fogyasztása (napi 20-30 gramm) anélkül támogatja a fogyókúrát, hogy felesleges kalóriákat vinnénk be.
A harmadik nagyon ajánlott élelmiszer a lazac. Egyszerre biztosít kiemelkedő fehérje- és egészséges zsírsavforrást, ráadásul elősegíti az izomtömeg megőrzését. A dietetikusok javaslata szerint hetente legalább kétszer érdemes olajos halat, például lazacot fogyasztani.
Nassolni is lehet egészségesen
Akadnak olyan édes nassolnivalók is, amelyek rostokban, fehérjékben gazdagok, így segítenek, hogy vércukorszint-értékeink is kiegyensúlyozottak maradjanak. Íme hat tipp egy korábbi cikkünkből.
1. Avokádós smoothie. Ehhez csupán antioxidáns-dús bogyósokat, mandula- vagy kókusztejet és avokádót kell tenni a turmixgépbe.
2. Mogyorós étcsokoládé. Otthon is elkészíthető mogyoróval és magas kakaótartalmú étcsokival.
3. Alma mogyoróvajjal. Kend meg az almaszeleteket mogyoróvajjal! Az egészséges zsírok lassítani fogják a felszívódást is.
4. Fehérliszt helyett mandulaliszt, cukor helyett stevia.
5. Fahéjas sültalma. A fahéj segít stabilizálni a vércukorszint értékeit.
6. Görög joghurt bogyós gyümölcsökkel.
Ne vedd meg azt az élelmiszert, amiben ilyen adalékok vannak
Az alábbi 3 mesterséges adalékanyag számos termékben megtalálható. Ha ezeket látod az összetevők között, biztos lehetsz benne, hogy az étel fogyasztását nem javasolják a szakértők.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben található adalékanyagok ártanak az emésztésnek. Fokozzák a gyulladást, felboríthatják az egészséges bél mikrobiomot, sőt akár még az immunrendszert is károsíthatják - írja a Magyar Mezőgazdaság egy brit cikk kapcsán.
Mesterséges édesítőszerek
Leggyakrabban aszpartámmal, szukralózzal, szacharinnal, aceszulfám-K-val találkozhatunk a címkén, mint az édesítéshez használt adalékanyag. Káros hatást fejtenek ki a bél mikrobiomjára, csökkentik az ott lévő jótékony baktériumok számát. Ez pedig akár inzulinrezisztenciához is vezethet, mely a cukorbetegség előszobája.
Emulgeálószerek adalékanyag
A legtöbb emulgeálószer valamilyen E-számmal rendelkezik, sokszor természetes eredetűek (pl. guargumi), ám egészségünkre gyakorolt hatásuk korántsem pozitív.Fogyasztásuk hatására megnőhet a gyulladásos bélbetegségek kockázata (pl. a karragén kapcsán hozták összefüggésbe), hosszú távon akár anyagcserezavarok is felléphetnek.
Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup
Ez fokozza a gyulladásos folyamatokat, a diabétesz kockázatát, valamint a zsírlerakódást, mivel a fruktóz nagyrészt a májban bomlik le.
Rosszkedv, túlsúly, pattanások: veszélyes a sok szénhidrát
A túl sok szénhidrát bevitelétől is óvakodni kell, ha egészségesek akarunk maradni. Hogy mi lehet ennek a következménye azt egy korábbi cikkben mutattuk be.
A túlzott szénhidrátfogyasztás következménye a súlygyarapodás: a szénhidrátok vízmegkötő hatásúak.
A túl sok szénhidrát növelheti a vércukorszintet, ami hosszú távon cukorbetegséghez vezethet. Az egyszerű cukrok helyett érdemes rostban gazdag, komplex szénhidrátokat választani, például zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonát.
Az olyan bőrproblémák, mint a pattanások, szintén jelezhetik, hogy túl sok szénhidrátot fogyaszt az ember. A bőrirritációk és gyulladások szintén a túlzott szénhidrátfogyasztás következményei lehetnek, csakúgy, mint a fogszuvasodás.
A túlzott szénhidrátfogyasztás nem utolsósorban rossz kedélyállapotot is okozhat. Kutatások bizonyítják, hogy a túl sok cukor negatívan befolyásolja a mentális egészséget.