Nagyjából 2,5-szeresére ugrott a élőmarha felvásárlási ára egyetlen év alatt
Fotó: Shutterstock

Ebben látja a húsmarhaágazat jövőjét a szakember

A húsmarhatartó szektort sem kerülték el az elmúlt időszak gazdasági nehézségei, azonban sok esetben eltérő problémákkal kell megküzdeniük, mint más állattartó ágazatoknak. Szakértőt kérdeztünk a húsmarhatartás körül jelentkező gondokról és a lehetséges megoldásokról.


Közös problémák

Ha a modern magyar húsmarhatartás legégetőbb problémáit vesszük górcső alá, szembetűnik, hogy lényeges különbségeket tapasztalunk más állattartó ágazatok gondjaihoz képest. Néhány ponton azonban találni átfedést. Ilyen a munkaerőhiány is.

Vannak olyan ágazatok - és ezek közé tartozik az állattenyésztés is - amelyek munkaerő szempontjából egyáltalán nem vonzóak. Hiszen a felgyorsult tudás és informatika alapú világ egy másfajta gondolkodásmódot kíván, másfajta viselkedéssel, ahol az emberek nem akarnak 365 napból 365 napot és naponta hosszú órákat egy ingerszegény környezetben fizikai munkával tölteni. Rövidre zárva komoly kihívást jelent embert találni a feladatok elvégzésére

- nyilatkozta a Haszon Agrár-nak Porkert Krisztián, NPK Charolais Farm / NPK Beef társtulajdonos.

A megoldás a kérdésben a tartástechnológiai körülmények modernizálásában látja a szakember, ami jelentős részben kiválthatja az emberi munkát. Emellett sokat segíthet az is, ha az egymáshoz közel elhelyezkedő farmgazdaságok közösen végeznek el bizonyos feladatokat.

Egyedi nehézségek

A takarmányok elszálló ára a legtöbb állattartó ágazatot nehezen érinti, a húsmarhatartást viszont kevésbé (ellentétben a tejelőmarha-tartással). Ennek az oka, hogy a húsmarha az év nagy részét a legelőn tölti, onnan fedezi a tápanyagszükségletét.

Azokon a területeken, amelyeket nem érint aszály, a húsmarha gazdaságosan tartható. Fontos azonban megemlíteni, hogy a húsmarha állomány egy jelentős része közép- és északkelet-Magyarországon található. Ezen régiók jelentős részét viszont sújtja az aszály

- tájékoztatott a gazda.

A szakember beszámolt arról is, hogy 10-ről nagyjából 15 százalékra nőtt a húsmarha hiány az Európai Unióban, ezzel párhuzamosan az élőmarha felvásárlási ára a 2,5-szeresére ugrott az elmúlt nagyjából egy évben, ami visszaköszön a fogyasztói árakban is. Emiatt a Magyarországon tenyésztett vágóállatok java exportra megy.

A hazai vágóhidak és feldolgozó üzemek termelő-kapacitásának kihasználtsága felére-harmadára csökkent. Így ellátási bizonytalanság jelentkezett az elmúlt félévben, ami valószínűleg továbbra is erősödni fog. Egy másik komoly kihívás, hogy ezzel párhuzamosan a gabona felvásárlási ára olyan drasztikus mértékben növekedett, hogy nem éri meg állatot tartani annak a gazdának, akinek mezőgazdasági termőterülete van

- hívta fel a figyelmet az ágazat több égető problémájára a szakember.

Ez lehet a megfelelő irány

Ha a húsmarhatartásról beszélünk egy olyan összefogás segíthet, mely az országon belül tartja a termelést, valamint felöleli a takarmányozástól a tartáson át a vágásig a teljes folyamatot, amíg az asztalra nem kerül a marhából készült étel

- véli Porkert Krisztián.

Ennek érdekében a NPK csoport a Kék-Fehér-Szívvel és az Auchannal karöltve indított egy vágótehén és vágóüsző programot, amely a bónuszrendszerével stabil és együttműködő piacot teremthet az érintett felek számára.

A cégről

NPK Charolais Farm története 2006-ban kezdődött, amikor megvásárolták az első Charolais húsmarháikat, majd 2009-ben érkeztek az első tenyészállataik Franciaországból. Napjainkra a gulyájuk nagyjából 80 tehenet és azok szaporulatát, összesen körülbelül 150 állatot számlál. A tenyésztésen kívül egyéb kereskedelmi és szolgáltatásokkal is foglalkoznak, valamint 2014-től indult NPK Beef márkanévvel a feldolgozóüzemük is.

A cég törekszik a Charolais fajtatenyésztésen belül a genetikai színvonal nagyon magas szinten tartására, amellyel más tenyésztőknek is lehetőséget kínálnak arra, hogy kiemelkedő teljesítményű állományokkal dolgozhassanak. Ehhez operációs képzéseket is nyújtanak a partnereiknek. A vállalat különösen büszke arra, hogy nyolc éves munkájuk gyümölcseként sikerült változást elérniük a hazai fogyasztási szokásokban, elmozdítani azt az egészséges marhahúsfogyasztás irányába.

Ne hagyd ki!