Mit érdemes kiiktatni étrendünkből, ha lassítani szeretnénk az öregedési folyamatokat?
A Magyar Mezőgazdaság a SheFinds oldal dietetikusát idézi, aki azt javasolja, minél ritkábban kerüljenek a tányérra az alábbi ételek, élelmiszerek.
Grillhús, cukor, rántott, olajban sült ételek a listán
A grillhúsokat gyakran fogyasztjuk túlsütve. Az égett, elszenesedett részekkel pedig úgynevezett előrehaladott glikációs végtermékeket viszünk be (AGE, advanced glycation end products). Az ilyen vegyületek felhalmozódása rendkívül káros hatást fejt ki: növeli a gyulladást, ezáltal krónikus betegségek is kialakulhatnak (cukorbetegség, szív-és érrendszeri betegségek, stb.), nem beszélve az öregedési folyamatok felgyorsulásáról. Grillezéskor pedig figyelj arra, hogy ne süsd túl a húsokat, illetve ne használj hozzájuk ultrafeldolgozott, cukros szószokat, pl. bolti barbecue szószt!
A túlzott cukorfogyasztás hatására szabadgyökök is keletkeznek, ez pedig a sejteket károsítva gyorsítja az öregedési folyamatokat. Csökkentheti a bőr természetes vízmegkötő képességét, szárazabb, fakóbb bőrképet eredményezve.
Bő olajban sütéskor is fennáll az AGE-k veszélye, ekkor ugyanis rengeteg képződik belőlük. Mindemellett a rántott ételekben lévő transzzsírok és a használt olajok is növelik a szervezetben fellépő gyulladásos folyamatokat. Fogyasztásuk hatására szabadgyökök is termelődnek a szervezetben. Válassz egészségesebb sütési módszereket, bő olaj helyett készítsd az ételeket légkeveréses fritőzben vagy sütőben, légkeverésen, egy kevés olívaolajjal!
Rosszkedv, túlsúly, pattanások: veszélyes a sok szénhidrát
A túl sok szénhidrát bevitelétől is óvakodni kell, ha egészségesek akarunk maradni. Hogy mi lehet ennek a következménye azt egy korábbi cikkben mutattuk be.
A túlzott szénhidrátfogyasztás következménye a súlygyarapodás: a szénhidrátok vízmegkötő hatásúak.
A túl sok szénhidrát növelheti a vércukorszintet, ami hosszú távon cukorbetegséghez vezethet. Az egyszerű cukrok helyett érdemes rostban gazdag, komplex szénhidrátokat választani, például zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonát.
Az olyan bőrproblémák, mint a pattanások, szintén jelezhetik, hogy túl sok szénhidrátot fogyaszt az ember. A bőrirritációk és gyulladások szintén a túlzott szénhidrátfogyasztás következményei lehetnek, csakúgy, mint a fogszuvasodás.
A túlzott szénhidrátfogyasztás nem utolsósorban rossz kedélyállapotot is okozhat. Kutatások bizonyítják, hogy a túl sok cukor negatívan befolyásolja a mentális egészséget.