Ezért veszélyes túl sok szénhidrátot fogyasztani
Fotó: Shutterstock

Rosszkedv, túlsúly, pattanások:  veszélyes a sok szénhidrát

A szénhidrátok elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz, de fontos, hogy mértékkel fogyasszuk őket. A finomított, cukros ételek helyett a rostokban gazdag, összetett szénhidrátok hosszú távon is biztosítják a megfelelő mennyiségű energiát és elősegítik az egészséges emésztést.


A modern táplálkozási szokások és a feldolgozott élelmiszerek rendszeres fogyasztása gyakran túlzott szénhidrátbevitelt eredményez, ami hosszú távon különféle egészségügyi problémákhoz vezethet - hívja fel a figyelmet a Magyar Mezőgazdaság cikke.

A szénhidrátokat két fő csoportba sorolhatjuk: az egyszerű és az összetett szénhidrátokéba. Az egyszerű szénhidrátok, mint a cukros üdítők és sütemények, gyorsan emelik meg a vércukorszintet, míg az összetett szénhidrátok, például a teljes kiőrlésű gabonák és zöldségek egyenletesebb energiaellátást biztosítanak. A dietetikusok azt javasolják, hogy az utóbbiakat részesítsük előnyben, mivel ezek jobban támogatják egészségünk megőrzését.

Túlsúly, energiahiány, fogszuvasodás

A túlzott szénhidrátfogyasztás ugyanis számos problémát okozhat. Az egyik leggyakoribb jel a súlygyarapodás: a szénhidrátok vízmegkötő hatásúak, így a mérleg jókorákat ingadozhat a nap folyamán.

A túl sok szénhidrát növelheti a vércukorszintet, ami hosszú távon cukorbetegséghez vezethet. Az egyszerű cukrok helyett érdemes rostban gazdag, komplex szénhidrátokat választani, például zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonát. A rostok hiánya olyan emésztési problémákhoz vezethet, mint a puffadás és a székrekedés, mivel a rostok elősegítik az emésztést és a bélflóra egészségét.

Aki étkezés után is éhesnek érzi magát, kezdhet gyanakodni a túl sok finomított szénhidrátra. Az állandó éhségérzet pedig ördögi kört indíthat el, mivel ilyenkor az ember folyamatosan újabb és újabb szénhidrátforrások után nyúl. A túlzott szénhidrátbevitel energiahiányhoz is vezethet, mivel a fontos tápanyagok, mint a vas, hiányoznak az étrendből.

Az olyan bőrproblémák, mint a pattanások, szintén jelezhetik, hogy túl sok szénhidrátot fogyaszt az ember. A bőrirritációk és gyulladások szintén a túlzott szénhidrátfogyasztás következményei lehetnek, csakúgy, mint a fogszuvasodás.

A túlzott szénhidrátfogyasztás nem utolsósorban rossz kedélyállapotot is okozhat. Kutatások bizonyítják, hogy a túl sok cukor negatívan befolyásolja a mentális egészséget, míg a tápanyagokban gazdag ételek javítják a hangulatot és a közérzetet.

A fehérje sem csodaszer

Mindenesetre nem könnyű eligazodni az aktuális jótanácsok között, ami az egészséges táplálkozási alapelveket illeti.

Fitness- és diétatanácsadók kedvelt tippje például a fehérjére épített étrend. A boltokban is terjednek a különféle fehérjeporok, proteinszeletek. Egy brit szakértő azonban most lerombolja azt a mítoszt, hogy a fehérjével dúsított élelmiszer az egészséges élet titka lenne.

Bethan Crouse, a Loughborough Egyetem teljesítménytáplálkozási szakértője elmondta, a fehérje, ami leginkább a húsban, a tejtermékekben és egyes hüvelyesekben fordul elő, valóban fontos tápanyag az izmok regenerálásához és építésükhöz, de az átlagos embereknek sokkal kevesebbre van szüksége, mint amennyiről a magas fehérjetartalmú recepteket hirdető fitnesz-influenszerek beszélnek. Vagyis az az állítás, hogy nem fogyasztunk elég fehérjét, egy mítosz.

Ne hagyd ki!