Mítoszt rombol le a szakértő a fehérjefogyasztásról
Fotó: Shutterstock

Mítoszt rombol le a szakértő a fehérjefogyasztásról

Fitness- és diétatanácsadók kedvelt tippje a fehérjére épített étrend. A boltokban is terjednek a különféle fehérjeporok, proteinszeletek. Egy brit szakértő most lerombolja azt a mítoszt, hogy a fehérjével dúsított élelmiszer az egészséges élet titka lenne.


Bethan Crouse, a Loughborough Egyetem teljesítménytáplálkozási szakértője elmondta, a fehérje, ami leginkább a húsban, a tejtermékekben és egyes hüvelyesekben fordul elő, valóban fontos tápanyag az izmok regenerálásához és építésükhöz, de az átlagos embereknek sokkal kevesebbre van szüksége, mint amennyiről a magas fehérjetartalmú recepteket hirdető fitnesz-influenszerek beszélnek. Vagyis az az állítás, hogy nem fogyasztunk elég fehérjét, egy mítosz - írja a HVG.

Egy átlagos ember számára az ajánlott napi adag 0,75 g fehérje testsúlykilogrammonként, ami egy 65 kg-os személy esetében például egy 200 grammos csirke, némi görög joghurt és egy tojás elfogyasztását jelenti.

A hivatalos statisztika szerint mind a britek, mind a magyarok elegendő a fehérjét fogyasztanak.

Azért is problémás a túl sok fehérje bevitele, mert akkor elhanyagoljuk a rostokat, az antioxidánsokat, a vitaminokat, a gyümölcsöket és zöldségeket. Szintén tévhit a fogyókúrázók között, hogy a fehérje tartja leghosszabb ideig jóllakottan az embert, ugyanis a rostoknak és az egészséges zsíroknak is lehet hasonló hatásuk. A szakértő azt javasolja, a proteines turmixok, szeletek helyett a minimálisan feldolgozott élelmiszereket keressük, és osszuk el egyenletesen a napi fehérjebevitelt.

Gyerekként a szagát sem bírtuk, felnőttként faljuk

Ha már természetes fehérjebevitel, akkor erre remek választás lehet a sárgaborsó, amiről nemrég írtunk. Miért érdemes fogyasztani?

Jelentős rosttartalma miatt segít a székrekedés megelőzésében, ezzel hozzájárul az emésztőrendszer egészségének fenntartásához.

Lassú felszívódású szénhidrátnak minősül: nem hirtelen, hanem fokozatosan emeli meg a vércukorszintet, ezért fogyasztása cukorbetegek számára is ajánlott.

Jelentős fehérjetartalma miatt kiváló választás hús helyett, vagy fogyókúrához.

Jótékony hatást gyakorol a vérnyomásra, támogatja a szív egészségének megőrzését.

Gazdag kalciumban, magnéziumban, és nagyszerű vas-, foszfor- és mangánforrás is. B1- és B12-, valamint E-vitamin-tartalma is jelentős, és pantonténsav, folsav és biotin is található benne.

Ne hagyd ki!