Magas a rost- és a fehérjetartalma, gazdag kálciumban, magnéziumban, egy sor vitaminban. Fogyókúrára is jó választás lehet, leves, főzelék készíthető belőle és még salátákban is felhasználható. Íme a sárgaborsó.
A sárgaborsó és a zöldborsó nem két különböző növény. A sárgaborsó a zöldborsó hántolt és felezett, szárított változata, amely a feldolgozás során természetes módon kétfelé válik, ezért szárazborsóként és feles borsóként is emlegetik - írja az Agroinform.
Itt vannak a jótékony hatásai
Jelentős rosttartalma miatt segít a székrekedés megelőzésében, ezzel hozzájárul az emésztőrendszer egészségének fenntartásához.
Lassú felszívódású szénhidrátnak minősül: nem hirtelen, hanem fokozatosan emeli meg a vércukorszintet, ezért fogyasztása cukorbetegek számára is ajánlott.
Jelentős fehérjetartalma miatt kiváló választás hús helyett, vagy fogyókúrához
Jótékony hatást gyakorol a vérnyomásra, támogatja a szív egészségének megőrzését.
Gazdag kalciumban, magnéziumban, és nagyszerű vas-, foszfor- és mangánforrás is. B1- és B12-, valamint E-vitamin-tartalma is jelentős, és pantonténsav, folsav és biotin is található benne.
Még két hüvelyes, amit érdemes az étrendbe illeszteni
Január elsején fogyasztunk előszeretettel hüvelyeseket (lencsét), de az év többi napján se feledkezzünk meg róla.
Babfélék: Például a szívnek, az agynak valamint az izmoknak is fontos fehérjéket, antioxidánsokat és ásványi anyagokat nyerhet belőlük a szervezet. A fogyasztásuk teltségérzetet okoz (lassan emészti meg a babféléket a gyomor), így hozzájárulhatnak a fogyási célok eléréséhez.
Lencse: Egy bögre lencse annyi fehérjét tartalmaz, mint három tojás, viszont kevesebb mint egy gramm zsiradékot. Rostokban különösen gazdag, rendkívül laktató, és serkenti az anyagcserét is. Emellett jó hatással van a koleszterinszintre.