A pálinka készítéséhez használt törkölyt gyógyászati célokra hasznosítanák
Fotó:123RF

Szőlőtörköly-kivonattal váltanának ki antibiotikumokat

Borászatokban feleslegessé vált szőlőtörkölyből nyertek ki olyan szérumot kutatók, amely akár antibiotikumok kiváltására is alkalmas lehet. A nemzetközi kutatócsoportnak magyar tagjai is vannak.

Törkölyből akár gyógyszer

Szőlőtörkölyből kinyert szérum válthat ki a szarvasmarha-, sertés- és baromfi-tenyésztésben, valamint az akvakultúrában előforduló betegségek leküzdésére használt antibiotikumokat és szintetikus vegyületeket. A nyolc európai ország együttműködésével futó „NeoGiANT” nevű projekt magyar kutatók részvételével zajlik. A kutatás hazai partnere a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Genetika és Biotechnológiai Intézet (MATE GBI) Mikrobiológia és Alkalmazott Biotechnológia Tanszéke – áll a NeoGian és a MATE sajtóközleményében.

A szer egyébként az állattenyésztésben és az akvakultúrában takarmánykiegészítő adalékanyagként, valamint természetes örökítőanyag-tartósítószerként is használható. Az innováció alapjai pedig a szőlőtörköly-kivonatokból származó polifenol vegyületek.

„Rendkívül nagy az igény olyan környezetbarát termékekre és módszerekre, melyek mellékhatásoktól mentes megoldásokat kínálnak az állattenyésztés és végső soron a fogyasztók számára. Ezt az elvárást kielégítve a NeoGiANT projekt az ipari léptéket megelőző szinten mutat be egy fenntartható, természetes alapú, alacsony költségű extrakciós eljárást a fehérszőlőtörkölyből származó polifenolok kinyerésére„

– áll a közleményben.

A fejlesztők fontosnak látják megjegyezni, hogy a projekt a fenntartható gazdaságok megteremtéséhez járul hozzá azáltal, hogy a bortermelők "élelmiszeripari hulladékát" a szőlőtörkölyt hasznosítja nyersanyagként. A szérum előállítása emellett káros vegyszerek nélkül, alacsony hőmérsékleten, energiahatékonyan, alacsony költséggel és hulladékmentesen történik. A közlemény végül a projekt összköltségére is kitér: 9,3 millió euró (mintegy 3,4 milliárd forint) az Európai Biztosság közel 8,4 millió eurós támogatásával.

Kis mértékben gyógyszer …

… nagy mértékben orvosság – szól a mondás a magyar pálinkáról. Ezért - némi humorral - érdemes lehet megemlíteni, hogy nem csak egyféle „szérum” készülhet a borászatok által már nem felhasznált törkölyből.

A közelmúltban választották meg ugyanis „Magyarország legjobb pálinkáját". Az idén a címet a Várda-Drink Zrt., Exclusive Jonathan Alma pálinkája kapta. Tavaly azonban egy szőlőtörkölyből készült különlegesség, az Érlelt Kadarka törkölypálinka lett a befutó a Brill Pálinkaháztól.

Például ezért is fontos lehet megemlíteni, hogy nem minden esetben „élelmiszeripari hulladékát” az a borkészítés nyomán megmaradt törköly.

Az év pálinkájáról bővebben ebben a cikkünkben olvashatsz.

Ne hagyd ki!