A peronoszpóra és a lisztharmat is pusztítja a termést
Fotó: Shutterstock

Bajban a magyar borvidék: betegségek tizedelik a szőlőtermést

Kedvezett az időjárás a peronoszpórának és a lisztharmatnak Tolna vármegyében. Gombabetegségek pusztítanak a Szekszárdi borvidék és más, megyei szőlőültetvényeken is. De a szőlő mellett gondok vannak egyéb gyümölcsökkel is.


Peronoszpóra és a lisztharmat pusztít a Szekszárdi borvidéken

Hajnalban meglehetősen párás a levegő a Szekszárdi borvidéken, ez magyarázhatja a szőlőlisztharmat helyenként erőteljes jelenlétét. Azonban a fajtától és az ültetvények fekvésétől függően változó a lisztharmat fellépése. Egyes kertekben permetezés nélkül sincs jelen a gombabetegség, viszont máshol az alapos védekezés mellett is jelentős a fertőzés. A beszámolók szerint különösen a kékoportó, a kékfrankos, a kadarka, a merlot és a cardinal szőlőfajták leveleit és bogyóit érinti a probléma.

A peronoszpóra fertőzésveszélye továbbra is nagyon nagy. (…) A fertőzöttség a leveleken és a fürtökön is közepes-erős mértékű. A fertőzési nyomás magas, és még ha száraz melegre is fordul az időjárás, a védekezésen ne lazítsunk, mert újra kedvező körülmények között tömeges tünetmegjelenés következhet be. Az intenzív védekezés folytatása javasolt

- idézi Gabi Géza szekszárdi növényvédő szakmérnököt a Teol.

A VG megjegyzi, a vegyszeres kezelések növelik a termelés önköltségét. Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke szerint az idén legalább 20 százalékkal kellene emelni a szőlő felvásárlási árát, de ekkora emelést nem tudnak végrehajtani a felvásárló borászok.

Sok más gyümölcsnek sem kedvezett az időjárás

Nemcsak a szőlőnek nem kedvezett az idei időjárás. Kosztka Ernő 15 hektáron termel csonthéjasokat Szomoron a Zsámbéki-medencében. Több mint 10 hektáron kajszi terem, 1-1 hektáron őszibarack és szilva, valamint 3 hektáron cseresznye.

Barackból országosan gyenge az idei termés, mivel a húsvéti 3-4 napos, mínusz 4-6 fokos hideg a sárgabarackot virágzásban, az őszit pedig bimbóban érte, és ötödére csökkentette a termésmennyiséget

- nyilatkozta a gazda.

Hozzátette, a júniusi első cseresznye ugyancsak 50-60 százalékos fagykárt szenvedett. Emellett a jelentős csapadék szétrepesztett néhány korai-középkorai fajtát. Megjegyezte, Magyarországon nagyon kevés cseresznyét termelnek fólia alatt, amivel ez a probléma megelőzhető lenne.

Nem lesz olcsó gyümölcs?

A cseresznyék szedése a napokban fejeződött be. A gyümölcsöt átlagosan 1000 forintért viszik el a kereskedők. A piacon jellemzően 1500-3000 forint között kapható.

Relatív, hogy drága. Ha 80 helyett csak 8 tonna terem, 1000 forintos áron sem termeli ki a teljes ültetvény önköltségét. Tudomásul kell venni, hogy ezer forint alatt nem lesz termelői gyümölcs, mert, ha például a kajsziból most a teljes ültetvényem önköltségét meg szeretném termelni, akkor lehet, hogy ezt a keveset 3000-ért kellene adnom. Ha 6-700 forint a cseresznye önköltsége, legalább 1000 forintért kell adnom, hogy esélyem legyen szerves trágyát, pótlást vásárolni. Ezért is óriási lutri, ha egy kertész csak egy fajból él. Az emberek kifizetik a gyümölcsért ezt az árat. Más kérdés, hogy már nem vesznek akkora mennyiségeket. Jelzi a keresletet, hogy 4-500 forintért keresik a kimagozott, lehűtött pálinkaalapanyagot, azonban ilyen áron sem tudunk adni, mert nincs

- mondta Koszta Ernő.

Ne hagyd ki!