Nálunk bioboltokban por formában vásárolható meg, eredetileg egzotikus gyümölcs, amelyet az inkák aranyaként is emlegetnek.
A Dél-Amerikában őshonos, egzotikus gyümölcs belül élénk narancssárga színű, alakja hasonlít az avokádóéra. Ovális alakú, hegyes csúcsú, középen maggal. Íze karamellás, hasonlít az édesburgonyára, vaníliás beütéssel - írja a Magyar Mezőgazdaság.
A steviánál több kalóriát tartalmaz, de gyulladáscsökkentő is
Tápanyagban gazdag, tartalmaz vasat, kalciumot, különböző antioxidánsokat. Állagából adódóan leginkább port készítenek belőle, melyet itthon is egyre több helyen megvásárolhatunk, főként bioboltokban.
A friss tanulmány szerint a lucuma jelentős mennyiségű polifenolt, flavonoidot és karotinoidot tartalmaz, ezek pedig antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaikról ismertek. Emellett a lucuma por rosttartalma segíti az emésztést, támogatja a bélrendszert.
A lucuma kevesebb kalóriát és szénhidrátot tartalmaz, mint a nádcukor, az agavészirup vagy a méz, de többet, mint például a stevia, a szukralóz vagy a szacharin. Ám rost- és antioxidánstartalma is magasabb az említett édesítőszerekénél.
A dietetikusok arra is felhívják a figyelmet, hogy cukorbetegeknek és inzulinrezisztenciával küzdőknek nem javasolják rendszeres fogyasztását, szénhidrát- és kalóriatartalma miatt.
A cukor gyorsíthatja az öregedést is
Korábban írtunk arról, hogy a túlzott cukorfogyasztás hatására szabadgyökök is keletkeznek, ez pedig a sejteket károsítva gyorsítja az öregedési folyamatokat. Csökkentheti a bőr természetes vízmegkötő képességét, szárazabb, fakóbb bőrképet eredményezve. Grillezéskor pedig arra figyeljünk, hogy ne süssük túl a húsokat, illetve ne használj hozzájuk ultrafeldolgozott, cukros szószokat, pl. bolti barbecue szószt!