Meleg étel opciók, színes, változatos ételek dobozokban
Fotó: Shutterstock

Ezeket az ételeket kerüld, hogy jó legyen a hangulatod!

Míg a legtöbb tudatos étkező azon töpreng, hogy az élelem hogyan hat a testére, a környezetére, és leginkább a nadrágméretére, abba ritkán gondolnak bele, hogy a táplálék az agyra, a hangulatra és az energiaszintre is hatással van.


Ehhez ad néhány hasznos tippet Uma Naidoo, a Harvard Egyetem táplálkozástudományi szakértője.

Tudatos étkezés

A gyomor és az agy folyamatos, kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül hat a másik egészségére. Közelebbről: ha gyulladásos állapot van a gyomorban vagy a belekben, akkor kevesebb energia jut az agy és a test számára, sőt, megemelkedik a szabadgyökök száma, amelyek károsíthatják – mások mellett - az agyi szöveteket.

Ha tudatában vagyunk annak, hogy mely élelmiszerek válthatják ki a gyomor krónikus gyulladásos állapotát, akkor a kezünkbe kapunk egy olyan eszközt, amellyel hangulatunkat és energiaszintünket is befolyásolhatjuk.

1. Feldolgozott ételek

Az édes péksütemények és az üdítők, amelyek teli vannak finomított és hozzáadott cukorral, glükózzal árasztják el az agyat. Ez gyulladásos állapotot okozhat, és depresszióhoz, kimerültséghez vezethet.

Helyettük érdemes tápanyagban dús, teljes értékű ételeket választani, például friss zöldséget vagy gyümölcsöt, valamint tiszta, fehérjedús ételeket, például halat.

2. Erősen feldolgozott olajok

Az élelmiszergyártás iparosítása révén megjelentek az erősen feldolgozott olajok. Létezik ilyen kukoricából, szőlőmagból, szójababból, napraforgóból is, és ide tartozik a pálmaolaj is.

Az velük a baj, hogy a feldolgozás során telítődnek omega-6 zsírsavakkal, amelyeknek gyulladást okozó hatásuk van, de alig vannak bennük omega-3 zsírsavak, amelyek épen tartják az agyat. Az omega-6 zsírsavakban gazdag ételeket fogyasztóknál magasabb a depresszió kialakulásának kockázata.

Főzéshez érdemes inkább extraszűz olíva olajat vagy más, hidegen sajtolt olajat választani. A hidegen illetve a melegen sajtolt tökmagolaj közti különbségről itt írtunk.

3. Hozzáadott és finomított cukor

Tudjuk, hogy az édességekben vagy müzlikben van cukor, de olyan ételekben is előfordul, amelyekben kevésbé várnánk, ilyen például a ketchup, a salátaöntet, sőt, a sült krumpli.

A hozzáadott és finomított cukor úgy hat a gyulladásra, mint olaj a tűzre. A túlfogyasztással elárasztjuk a szervezetet egy olyan többlettel, amelyre nincs szüksége. Ez felerősíti a szorongást és instabilizálja a hangulatot.

A cukor függést okoz, így minél kevesebbet fogyasztunk belőle, annál kevesebbszer kívánjuk. Úgy mérsékelhetjük az iránta való sóvárgást, hogy teljes értékű élelmiszereket vásárlunk, amelyeknek nincs hozzáadott cukortartalmuk.

Ha ellenállhatatlan kísértést érzünk valami édes iránt, jó választás egy kis darab étcsokoládé, vagy valamilyen édeskés gyümölcs.

4. Bő olajban sült ételek

Bár nehéz lemondani a rántott húsról, a fánkról, a strandon a hekkhalról vagy a lángosról, érdemes csökkenteni a bevitelüket.

Egy 2016-os tanulmányban 715 gyári munkásnál vizsgálták, mennyi bő olajban sült ételt esznek, és milyen mentális állapotban vannak. A kutatás eredménye szerint azok, akik több ilyen ételt fogyasztottak, nagyobb hajlamot mutattak a depresszióra.

Ezek az ételek általában azért ártanak a hangulatnak, mert egészségtelen zsírokban és olajokban sütik őket.

5. Mesterséges édesítőszerek

A cukorhelyettesítők egyre gyakrabban fordulnak elő mindenféle ételben. Egészségesnek tartják őket, mert csökkenthető velük a bevitt kalóriamennyiség.

Kutatások szerint azonban a mesterséges édesítőszerek hozzájárulnak a depresszió kialakulásához. Egy vizsgálat megállapította, hogy azok, akik sok diétás üdítőt fogyasztottak, hajlamosabbak voltak az ok nélküli busongásra.

Más kutatások viszont még ennél is ijesztőbb végeredményre jutottak. Megállapították, hogy a mesterséges édesítőszerek egyenesek mérgezőek lehetnek az agy számára, mert módosítják a hangulatszabályozó neurotranszmitterek koncentrációját.

A legjobb, ha ezek helyett természetes édesítőszereket, például mézet vagy agavészirupot használunk.

A legfrissebb ideális étrendről, amelynek a csokoládé is szerves része, itt írtunk.

Ne hagyd ki!