Az ideális étrend összeállításához a Dél-Kaliforniai Egyetem szakértői több száz, táplálkozással kapcsolatos kutatást néztek át, és azt is megvizsgálták, hogy az egyes diéták követői milyen egészségi állapotban vannak. Eredményeiket a Cellen tették közzé.
Nem fogyókúra
Valter Longo, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy az általuk ideálisnak tartott étrend nem egy egyszerű fogyókúra.
Célja a betegségek elkerülése, az öregedési folyamatok késleltetése és az egészség megőrzése hosszú időn át.
Rengeteg bizonyíték szól amellett, hogy bizonyos étkezési minták hozzájárulnak a sejtek egészséges működéséhez, és nem engednek utat az elhízás, a cukorbetegség vagy a rák kialakulásának.
A kutatásban vizsgált étrendek között volt az alacsony szénhidráttartalmú keto diéta, és a hagyományos, kalóriabevitelt korlátozó is. Átnézték a mediterrán, a vegetáriánus és a vegán étrendet, valamint különböző étkezési minták, például az időszakos koplalás hatásait is megvizsgálták.
Ezután a kutatók összevetették az egyes étrendek követőinek egészségi állapotát és élettartamát.
Arra jutottak, hogy az ideális étrendben
- közepes vagy magas a szénhidrátok aránya, amelyek összesen a napi kalóriabevitel felét fedezik,
- kevés, de azért elégséges mennyiségű fehérjére is szükség van, amely főként növényi alapú legyen, és az az étrend tizedét tegye ki,
- az összes kalóriabevitel harmada növényi alapú olajokból származzon.
Hasonló a mediterránhoz
A fenti irányelveknek megfelelően
- az étrend gerincét a hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonák és a zöldségek alkossák, valamint olajos magvak és olíva olaj,
- a hal engedélyezett, de a csirke fogyasztását javasolják a minimumra csökkenteni,
- kell egy kevés étcsokoládét fogyasztani,
- a vörös húsokat vagy a feldolgozott húsokat (például felvágottakat) teljesen el kell kerülni,
- a cukor illetve a fehér lisztből készült ételek, például fehér kenyér és tészta fogyasztását vissza kell fogni,
- naponta kell koplalni, ami azt jelenti, hogy minden táplálékot egy összefüggő 12 órás időintervallumban kell elfogyasztani,
- azok, akiknél nagyobb a betegségek kockázata, 3-4 havonta tartsanak ötnapos böjtöt, amelynek során kitisztul a szervezet.
A tanulmány készítői megjegyezték, hogy az általuk felvázolt étrend hasonlít a mediterrán diétákhoz, amelyek ugyancsak többnyire növényi vagy halalapúak. Ahol eszerint táplálkoznak, sok a 100 év fölötti ember, például Szardínia szigetén, a japán Okinawában és a kaliforniai Loma Lindán.