Sorolunk egészségesnek tűnő, de inkább kerülendő ételeket is
Fotó: Shutterstock

Négy káros, de napi szinten fogyasztott élelmiszer

A napi fogyasztás jelentős részét tehetik ki ultrafeldolgozott élelmiszerek. Számos ilyen termék több szempontból sincs kedvező hatással az egészségre. Továbbá sorolunk olyan ételeket is, melyek bár egészségesnek tűnnek, inkább kerülendők.


Több szempontból is káros élelmiszerek

Több olyan élelmiszercsoport lehet a napi fogyasztás része, amelyeket jellemzően nem gondolnak az emberek egészségtelennek, mégis több szempontból szerencsésebb kerülni azokat. Az Agroinform négy ilyen csoportot emel ki:

  • a sonkákat és felvágottakat,
  • a kolbászokat,
  • a szénsavas üdítőket,
  • valamint az instant leveseket.

Az olyan feldolgozott húsok, mint a sonka és a kolbász, gyakran pácolásson esnek át. A folyamat során különféle tartósítószereket, így sót, nitrátokat és cukrot használhatnak. Ezek fogyasztása számos egészségügyi probléma kialakulásához is hozzájárulhat.

A szénsavas üdítők a gyakran magas cukor- és adalékanyag-tartalmuk miatt lehetnek egészségtelenek. Összefüggésbe hozhatók például elhízással és korai öregedéssel is.

Az instant levesek pedig a túlzott só-, cukor- és ízfokozó-tartalmuk miatt emésztési problémákhoz és tápanyaghiányhoz járulhatnak hozzá.

Egészségesnek tűnnek, de inkább kerülendők ezek az ételek

Egészségesnek vélt, azonban inkább kerülendő élelmiszerek közül pedig dr. Michael Mosley sorolt fel négyet a brit Mirrornak. Mutatjuk az ő listáját is!

Zöldségchips: Szinte semmivel sem jobb a hagyományos burgonyachips-nél. A vékonyra szelt zöldségeket általában ugyanúgy sütik meg napraforgó olajban, mint a burgonyát. Érdemes lehet helyette olajos magvakat vagy nyers zölséget ropogtatni.

Alacsony zsírtartalmú termékek: A zsírtartalom csökkentésével a tápanyagtartalom jelentős része elveszhet. Emellett az ízélmény miatt gyakran adnak hozzá ízfokozót, néha cukrot is.

Instant zabkása: Nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, sőt, általában ízfokozóktól sem mentesek.

Üveges salátaöntet: A bolti, üveges vagy poralapú dresszingeknek jellemzően magas a kalóriatartalmuk. Emellett az előre elkészített salátaöntetek hosszú szavatossági idejét tartósítószerekkel érik el, valamint sűrítőanyagokat és ízfokozókat is tartalmazhatnak.

Ne hagyd ki!