Sok élelmiszer tűnhet igen egészségesnek, részben a jó marketingje miatt. Azonban van közöttük számos olyan, amelynek egészségügyi szempontból inkább kerülendő a fogyasztása. Sorolunk néhányat ebből a körből.
Egészségesnek tűnnek, de inkább kerülendők ezek az ételek
Dr Michael Mosley sorolta fel a brit Mirrornak, mely az a négy egészségesnek vélt élelmiszer, amit jobb lehet kiiktatni az étrendből. Mutatjuk a listáját!
Zöldségchips: Szinte semmivel sem jobb a hagyományos burgonyachips-nél. A vékonyra szelt zöldségeket általában ugyanúgy sütik meg napraforgó olajban, mint a burgonyát. Érdemes lehet helyette olajos magvakat vagy nyers zölséget ropogtatni.
Alacsony zsírtartalmú termékek: A zsírtartalom csökkentésével a tápanyagtartalom jelentős része elveszhet. Emellett az ízélmény miatt gyakran adnak hozzá ízfokozót, néha cukrot is.
Instant zabkása: Nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, sőt, általában ízfokozóktól sem mentesek.
Üveges salátaöntet: A bolti, üveges vagy poralapú dresszingeknek jellemzően magas a kalóriatartalmuk. Emellett az előre elkészített salátaöntetek hosszú szavatossági idejét tartósítószerekkel érik el, valamint sűrítőanyagokat és ízfokozókat is tartalmazhatnak – írja a Magyar Mezőgazdaság.
Hétköznapi, magas kalóriatartalmú ételek
Egyes hétköznapi nassolnivalók pedig kisebb mennyiségben is jócskán megdobhatják a napi kalóriabevitelt, miközben lassíthatják az anyagcserét, ami zsírpárnák kialakulásához vezethet. Különösen akkor ajánlott ezen élelmiszereket hanyagolni, ha az ember kerülni akarja a hízást, esetleg fogyási célok lebegnek a szeme előtt. A She Finds dietetikusának listája alapján sorolunk olyan nassolnivaló-csoportokat, melyek nem hatnak kedvezően az anyagcserére.
Müzliszelet: A benne lévő teljes kiőrlésű gabonák és magvak egészségesek, de ez nem mondható el a jelentős cukortartalmáról. A túlzott cukorbevitel inzulinrezisztenciát idézhet elő, ami egyik kiváltója lehet a lassú anyagcserének.
Burgonyachips: A chips-ek zöme olajban sült, ami oxidáltzsírsav-tartalmat eredményez. Ezen zsírok fogyasztása gyulladásos folyamatokat és oxidatív stresszt idézhet elő a szervezetben, ami anyagcserezavarokhoz vezethet. Emellett a burgonyachips magas vércukorszintet is okozhat.
Feldolgozott húsok: Az olyan húsalapú snackek, mint a snackkolbászok, a virslik és néhány felvágott, nagy mennyiségben tartalmaznak sót és telített zsírsavakat. Ez utóbbiak nagyobb mennyiségű és rendszeres fogyasztása növelheti az inzulinrezisztencia és egyes gyulladásos folyamatok kockázatát.