A megfelelő napi kalóriabevitel érdekében kerülendő hétköznapi ételek
Fotó: Shutterstock

Ezek az ételek könnyen megdobhatják a napi kalóriabevitelt

Néhány hétköznapi étel fogyasztása kisebb mennyiségben is nagyon megdobhatja a napi kalóriabevitelt, és lassíthatja az anyagcserét. Sorolunk néhány élelmiszercsoportot, melyeket különösen érdemes hanyagolni az elhízás elkerülése, illetve a fogyási célok elérése érdekében.


Hétköznapi, magas kalóriatartalmú ételek

Egyes hétköznapi nassolnivalók kisebb mennyiségben is jócskán megdobhatják a napi kalóriabevitelt, miközben lassíthatják az anyagcserét, ami zsírpárnák kialakulásához vezethet. Különösen akkor ajánlott ezen élelmiszereket hanyagolni, ha az ember kerülni akarja a hízást, esetleg fogyási célok lebegnek a szeme előtt. A She Finds dietetikusának listája alapján sorolunk olyan nassolnivaló-csoportokat, melyek nem hatnak kedvezően az anyagcserére.

Müzliszelet: A benne lévő teljes kiőrlésű gabonák és magvak egészségesek, de ez nem mondható el a jelentős cukortartalmáról. A túlzott cukorbevitel inzulinrezisztenciát idézhet elő, ami egyik kiváltója lehet a lassú anyagcserének.

Burgonyachips: A chips-ek zöme olajban sült, ami oxidáltzsírsav-tartalmat eredményez. Ezen zsírok fogyasztása gyulladásos folyamatokat és oxidatív stresszt idézhet elő a szervezetben, ami anyagcserezavarokhoz vezethet. Emellett a burgonyachips magas vércukorszintet is okozhat.

Feldolgozott húsok: Az olyan húsalapú snackek, mint a snackkolbászok, a virslik és néhány felvágott, nagy mennyiségben tartalmaznak sót és telített zsírsavakat. Ez utóbbiak nagyobb mennyiségű és rendszeres fogyasztása növelheti az inzulinrezisztencia és egyes gyulladásos folyamatok kockázatát – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Akár a diófélék is segíthetnek a fogyásban

Egyébként összefüggés lehet a diófélék (mandula, kesudió, mogyoró, makadámia, pekándió, pisztácia és dió) fogyasztása és a vérnyomáscsökkenés között is egy tanulmány szerint. A vizsgáltokban résztvevőktől gyűjtött plazma- és székletmintákban a diófélék megnövelték a szívvédő L-triptofán metabolitok szintjét. A triptofán a szervezet számos funkcióját befolyásolja, beleértve a hangulatot, az alvást és az emésztést.

Az érzelmi evés jelentős tényező, amely hozzájárul az elhízáshoz. A diófélék javíthatják a hangulatot a szerotonin növelésén keresztül, amely a hangulat szabályozásának egyik kulcsfontosságú neurotranszmittere

- nyilatkozta Dr. Zhaoping Li, a tanulmány egyik szerzője.

A szakember hozzátette, bár a diófélék energiában gazdagok, az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy a fogyasztásuk súlygyarapodással járna, alaptalannak tűnnek. Éppen ellenkezőleg: a testsúly és a testzsír csökkenésével is járhat.

Ne hagyd ki!