Egészségesebbek lehetnek a diófélék, mint azt korábban gondolták a szakemberek
Fotó: Shutterstock

Akár a fogyásban is segíthet a diófélék fogyasztása

A diófélék fogyasztása csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek bizonyos kockázati tényezőit egy új kutatás szerint. Emellett bár energiában gazdagok, alaptalanok lehetnek a súlygyarapodással való összefüggésükkel kapcsolatos aggodalmak.


Új kutatás a diófélék fogyasztásának hatásairól

Összefüggés lehet a diófélék (mandula, kesudió, mogyoró, makadámia, pekándió, pisztácia és dió) fogyasztása és a vérnyomáscsökkenés között egy friss tanulmány szerint. A vizsgáltokban résztvevőktől gyűjtött plazma- és székletmintákban a diófélék megnövelték a szívvédő L-triptofán metabolitok szintjét.

A triptofán a szervezet számos funkcióját befolyásolja, beleértve a hangulatot, az alvást és az emésztést – írja a Medical News Today. A kutatásban egy 24 hetes fogyókúrás és súlyfenntartó programban 131 elhízott vagy túlsúlyos ember vett részt.

Segíthetnek a fogyásban?

Új összefüggéseket fedeztek fel a triptofán metabolitok és a vérnyomás, a szívfrekvencia és a telítettség között is a túlsúlyos/elhízott alanyoknál. Ez a triptofán anyagcseréjének szélesebb körű hatását sugallja az általános egészségre, beleértve a szív- és érrendszeri egészséget. Emellett hozzájárulhatnak az anyagcsere szabályozásához is.

Az érzelmi evés jelentős tényező, amely hozzájárul az elhízáshoz. A diófélék javíthatják a hangulatot a szerotonin növelésén keresztül, amely a hangulat szabályozásának egyik kulcsfontosságú neurotranszmittere

- nyilatkozta Dr. Zhaoping Li a tanulmány egyik szerzője.

A Magyar Mezőgazdaság hozzáteszi, nagyjából 42 gramm fán termő dióféle vagy földimogyoró a 10 százalékát biztosíthatja a fehérje, vas, magnézium, foszfor, cink, réz, tiamin, szelén és E- és B-6 vitamin bevételének a felnőtt férfiaknak ajánlott napi étrendi adagban. De a különböző diófélék más tápanyagokban is bővelkedhetnek.

Megjegyzik, bár a diófélék energiában gazdagok, az azzal kapcsolatos aggodalmak, hogy a fogyasztásuk súlygyarapodással járna, alaptalannak tűnnek. Éppen ellenkezőleg: a testsúly és a testzsír csökkenésével is járhat. Azonban mielőtt valaki beépítené a dióféléket a diétájába, mindenképpen kérje ki szakember véleményét az ügyben!

Akár magyar pisztáciát is nasizhatunk

Egyébként a jövőben nagyobb lehet a piaci választék a hazai termelésű diófélékből is. Az egyre szárazabb és forróbb nyarak új növényfajok elterjedésének kedvezhetnek hazánkban. Badics László tíz éve foglalkozik különleges növények termesztésével – például pisztáciával – a Balaton térségében. Eleinte öt pisztáciafája volt, azonban manapság harmincat gondoz. 2021-ben átlagosan kilenc-tíz kilogramm pisztáciát adtak a fái, viszont tavaly az aszály miatt ennek a mennyiségnek kevesebb, mint a felét. Azonban a gazda ezzel a mennyiséggel is elégedett.

A pisztáciám volt az egyik legjobban termő növényem. Alig kapott esőt, és még így „sikeres” lett. (…) A jövő talán arról fog szólni, hogy hogyan lehet csökkenteni a permetezést. Jelenleg nyolc-kilencszer kell, ami ugyan nem számít túl soknak, de le szeretném csökkenteni négy-ötre

- nyilatkozta Badics László.

A gazda szerint a növények termesztése még igen rizikós hazánkban. A pisztácia a hosszú, forró nyarakat szereti, amit mostanában megkapott. Azonban a több napos esők miatt a legmelegebb hónapokban jelentősen csökkenhet a termésmennyiség. Emellett a párás levegőt sem kedvelik a pisztáciafák, valamint csak a lazább, vulkanikus talajban lehet sikeresen termeszteni.

The Conversation

Ne hagyd ki!