Az alábbi 3 mesterséges adalékanyag számos termékben megtalálható. Ha ezeket látod az összetevők között, biztos lehetsz benne, hogy az étel fogyasztását nem javasolják a szakértők.
Az ultrafeldolgozott élelmiszerekben található adalékanyagok ártanak az emésztésnek. Fokozzák a gyulladást, felboríthatják az egészséges bél mikrobiomot, sőt akár még az immunrendszert is károsíthatják - írja a Magyar Mezőgazdaság egy brit cikk kapcsán.
Mesterséges édesítőszerek
Leggyakrabban aszpartámmal, szukralózzal, szacharinnal, aceszulfám-K-val találkozhatunk a címkén, mint az édesítéshez használt adalékanyag. Káros hatást fejtenek ki a bél mikrobiomjára, csökkentik az ott lévő jótékony baktériumok számát. Ez pedig akár inzulinrezisztenciához is vezethet, mely a cukorbetegség előszobája.
Emulgeálószerek adalékanyag
A legtöbb emulgeálószer valamilyen E-számmal rendelkezik, sokszor természetes eredetűek (pl. guargumi), ám egészségünkre gyakorolt hatásuk korántsem pozitív.Fogyasztásuk hatására megnőhet a gyulladásos bélbetegségek kockázata (pl. a karragén kapcsán hozták összefüggésbe), hosszú távon akár anyagcserezavarok is felléphetnek.
Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup
Ez fokozza a gyulladásos folyamatokat, a diabétesz kockázatát, valamint a zsírlerakódást, mivel a fruktóz nagyrészt a májban bomlik le.
Rosszkedv, túlsúly, pattanások: veszélyes a sok szénhidrát
A túl sok szénhidrát bevitelétől is óvakodni kell, ha egészségesek akarunk maradni. Hogy mi lehet ennek a következménye azt egy korábbi cikkben mutattuk be.
A túlzott szénhidrátfogyasztás következménye a súlygyarapodás: a szénhidrátok vízmegkötő hatásúak.
A túl sok szénhidrát növelheti a vércukorszintet, ami hosszú távon cukorbetegséghez vezethet. Az egyszerű cukrok helyett érdemes rostban gazdag, komplex szénhidrátokat választani, például zöldségeket és teljes kiőrlésű gabonát.
Az olyan bőrproblémák, mint a pattanások, szintén jelezhetik, hogy túl sok szénhidrátot fogyaszt az ember. A bőrirritációk és gyulladások szintén a túlzott szénhidrátfogyasztás következményei lehetnek, csakúgy, mint a fogszuvasodás.
A túlzott szénhidrátfogyasztás nem utolsósorban rossz kedélyállapotot is okozhat. Kutatások bizonyítják, hogy a túl sok cukor negatívan befolyásolja a mentális egészséget.