A kakukkfű nemcsak ínycsiklandó fűszer, hanem rendkívüli gyógyhatásairól is ismert növény, amely évezredek óta része az emberi kultúrának. A mediterrán térségből származik, ma már világszerte elterjedt és könnyen hozzáférhető. Kitűnő köhögéscsillapító, de antioxidáns, penészölő hatású. Nem mellesleg szinte bármilyen ételt feldob az íze.
A kakukkfű, más néven „Thymus vulgaris”, az árvacsalánfélék családjába tartozik, és több mint 350 fajtája létezik. Széles hatásspektrumú, kitűnő gyógynövény. Levelei, virágai és illóolaja számos egészségügyi problémára kínál megoldást. Híresen jó antibakteriális, gyulladáscsökkentő és fertőtlenítő tulajdonságú, emellett kiváló köhögéscsillapító, nyálkaoldó és köptető - derül ki a Greendex összeállításából.
A kakukkfű fás szárú, évelő félcserje, virága lila vagy bíborszínű, májusban és júniusban virágzik.
Kulináris áldás is
A kakukkfűtea fogyasztása különösen hasznos lehet légúti megbetegedések esetén, mivel segít enyhíteni a torokfájást és a köhögést. Ezen kívül menstruációs görcsök enyhítésére, bőrfertőtlenítésre és sebgyógyításra is alkalmazható. A növény illóolaja gombaölő hatású, és egyes kutatások szerint rákellenes tulajdonságokkal is rendelkezhet, számos potenciálisan előnyös hatása van például vastagbél- és mellrák esetén. Hangulatjavító, immunitásfokozó és még penész ellen is bevethető.
A kakukkfű nemcsak gyógyászati, hanem kulináris szempontból is értékes. Kiválóan illik húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, de akár olajok stabilitásának növelésére is alkalmazható, mivel antioxidáns. A friss vagy szárított levelek a legváltozatosabb mediterrán ételekben felhasználhatók a pestótól kezdve a paradicsomos tésztaszószokon át a tejszínes fogásokig. Íze a legunalmasabb ételt is feldobja.
Könnyen termeszthető, nem igényel különösebb gondozást, akár a balkonon, cserépben is sikerrel nevelhető. Mínusz 15 fokig bírja a fagyot is.
Fegyverbe a gyulladások ellen
Több étel és ital fogyasztása csökkentheti egyébként a krónikus gyulladások kialakulásának kockázatát.
Ezeket egy korábbi cikkben összegeztük:
Csontleves: Csontok, zöldségek és fűszerek lassú főzésével készül. Előnye leginkább a csontokból kiszivárgó tápanyagokból, vitaminokból és ásványi anyagokból származik. Tartalmaz némi kollagént és elektrolitokat, amelyek segítenek a hidratáltság megőrzésében, valamint gyulladáscsökkentőként működő aminosavakat.
Zabital: A benne található béta-glükán oldható rosttípus. Összefüggésbe hozható a gyulladások és a szívbetegségek kockázatának csökkenésével, valamint a 2-es típusú cukorbetegség és a bőrbetegségek kockázatával.
Kávé: Tele van antioxidánsokkal és polifenolokkal, melyek a gyulladások és egyéb krónikus betegségek ritkább előfordulásához köthetők.
Zöld tea: A benne lévő polifenoloknak van gyulladáscsökkentő hatása a szervezetre. Például mérsékeli a gyulladáskeltő anyagok termelését a bélben.
Gyömbér tea: Olyan növényi vegyületeket tartalmaz, mint a gingerolok, amelyek antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek.
Aszaltszilvalé: A benne lévő polifenolok segíthetnek a gyulladás elleni védelemben. Emellett tele van antioxidánsokkal.
Aranytej: Kurkumás „latte”, amelyet úgy készítenek, hogy kurkumát és gyömbért mandula- vagy kókuszitalban főznek meg. A kurkuma hatóanyaga a kurkumin, amely bizonyítottan jótékony hatással van a gyulladásra.
Víz: A megfelelő hidratáltság rendkívül fontos a gyulladások elleni küzdelemben. A szervezetünk így tudja kiüríteni a salakanyagokat és a méreganyagokat. Ha pedig dehidratáltak vagyunk, az önmagában gyulladásokhoz, vagy azok súlyosbodásához vezethet.