A2-es tej fejlesztésébe kezdtek
Fotó: Shutterstock

Gyógyfüvek a takarmányban, magyar kísérlet a tejtermelésben

Olyan tejet fejleszt a Debreceni Egyetem és egy magyar cég, amely teljesen allergénmentes, fogyaszthatják a tejfehérje-érzékenyek és támogatja az immunrendszert is. A kutatók szerint bioaktív, hatóanyagokban gazdag, funkcionális élelmiszerek készülhetnek a projekt eredményeként.


Tejet fejleszt a Debreceni Egyetem

A Debreceni Egyetem (DE) Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara (MÉK) évek óta vizsgálja a A2-es tej jótékony hatásait. Most a FINO FOOD Kft-vel együttműködve új projektbe kezdenek a GINOP Plusz keretében. A kutatásuk a „Magas biológiai értékű, immunerősítő A2-es tejtermékek kifejlesztése új biotechnológiai eljárásokkal” nevet kapta, és mintegy 651,4 millió forint támogatásból valósulhat meg.

A kar számára mindig pozitív visszajelzés, amikor a gazdaság szereplői a piaci igényekre alapozva szeretnék a MÉK kutatás-fejlesztési eredményeit a gyakorlatba áthelyezni. Ez a program az élelmiszeranalitika mellett érinti az állattenyésztés, a fitoterápia és a mikrobiológia területét is. Egy olyan komplex projekt, amelyben versenyképes, innovatív, magas hozzáadott értékű, egészségvédő hatású termékek születnek

- idézi Stündl Lászlót, a kar dékánját az egyetem közleménye.

A fejlesztés a takarmánynál kezdődik

A program három éven keresztül fog tartani. A tejtermékek fejlesztése mellett új analitikai eljárásokat és biológiai hatásmodelleket is kidolgoznának, valamit feladatunknak tekintik egy innovatív takarmánypremix összeállítását.

A vizsgálatban részt vevő tejelő szarvasmarha állomány takarmányát több gyógynövénnyel gazdagítják. A cickafark, a kakukkfű, a rozmaring, a bazsalikom és az oregánó bizonyítottan gyulladáscsökkentő, szív-és érrendszertámogató, antimikrobiális és immunerősítő hatású, ezek a növények tovább javíthatják az újonnan kidolgozott tejtermékeink egészségre gyakorolt pozitív hatását. Kutatásunk során ezért vizsgáljuk a bioaktív hatóanyagok hasznosulását, illetve élettani befolyását is

- fejtette ki Kiss Attila, a projekt szakmai vezetője, a MÉK Agrár- és Élelmiszeripari Tudáshasznosítási Központ igazgatója.

A kidolgozott új, gyógynövénytartamú takarmány várhatóan nemcsak a tejtermékek minőségét javíthatja, hanem jótékony hatással lesz az állatok egészségére is.

Nem mindegy, hogy A1, vagy A2

Az egyetem tájékoztatójából az is kiderül, hogy az in vitro emésztési modellvizsgálatokon túl kisállatkísérletekkel, illetve humánklinikai tesztekkel tervezik az új termékek magas biológiai értékét alátámasztani a kutatók.

A hazai élelmiszerpiacon túlnyomó többségben A1-es, illetve A1-A2 típusú tehéntejből készült termékek kaphatók. A kizárólag A2-es tejből készülő tejtermékek az allergiával küzdők számára teljes értékű, esszenciális aminosavakat tartalmazó, kalcium- és D-vitamin források lehetnek. Terveink szerint a bázistermék az A2-es típusú tej lesz, emellett azonban különleges sajtokat, joghurtokat és kefírt szeretnénk a vásárlóink számára készíteni a Debreceni Egyetem együttműködésével

- nyilatkozta Szommerné Egyed Linda, a FINO FOOD Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, hogy a tapasztalataik szerint egyre nagyobb az igény a tejfehérje-érzékenységgel küzdőknek is fogyasztható, tehéntejből készülő termékekre.

Ne hagyd ki!