Egy korábbi vitát hozott a felszínre a mostani ügy
Fotó: Shutterstock

Nem minden tej, ami annak látszik, vagy amit annak mondanak

A Tej Terméktanács (TT) szerint a Danone Magyarország Kft. egyik növényi alapú termékével megtévesztheti a fogyasztókat, mert a csomagolás tejtermék látszatát keltheti a vásárlók számára, holott zabból készült.


Kihúzhatta a gyufát a Danone a Tej Terméktanácsnál

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) érkezett bejelentés a Tej Terméktanácstól. Eszerint a francia kötődésű Danone Magyarország Kft. egyik új termékének, a literenként nagyjából ezer forintba kerülő Alpro zabitalnak a csomagolása megtévesztő lehet a fogyasztók számára, hiszen egy tejtermék benyomását keltheti – írja az Agrárszektor.hu.

A termék csomagolásán a „Shhh…This is not m*lk” angol nyelvű felirat szerepel, a szöveg szerkesztése pedig a milk (tej) szót hangsúlyozza, az „i” betű helyett pedig egy tejcseppszerű szimbólum látható. A TT véleménye az, hogy a magyarul „Pszt…Ez nem tej” jelentésű felirat angol megjelenítése akár félre is vezetheti a magyar fogyasztókat, ha nem, vagy csak kevésbé értik az idegen nyelvet.

A dobozon azonban szerepel a termék magyar nyelvű bemutatása is.

A terméktanács másik indoka arra vonatkozóan, hogy megtévesztő lehet a zabital az az, hogy a tejtermékekhez hasonlóan az Alpro dobozán is szerepel annak zsírtartalmára vonatkozó adat.

A portál információi szerint az érintettek jelenleg a Nébih állásfoglalására várnak.

Régebbi vita újult ki

Nem a mostani az első vita a tejipar és a tej alternatíváját is jelenthető italtermékek gyártói között. A hagyományos tejtermékek tavaly már alulmaradtak egy tejhelyettesítő italok ellen folytatott „háborúban". Május 25-én az Európai Parlament tett pontot egy régóta húzódó vitára, és elutasította a 171-es módosító javaslatot, amely egyebek között korlátozta volna a növényi eredetű termékek elnevezésének lehetőségeit – például megtiltotta volna a „tej" szó használatát tejhez csak hasonlító termékek esetében.

Az eredeti probléma abból eredt, hogy a tejhelyettesítőket is általában tejnek nevezik. Élettani hatás szempontjából valóban nem lehet egyenlőségjelent tenni a tehéntej és például a rizstej között, gyakorlatilag azonban a tej kiváltására fogyasztják az emberek ezeket a termékeket.

A döntésnek nem örülhettek a magyar tejipar szereplői sem, hiszen korábban a Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Tej Terméktanács, valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet nyílt levélben kérte az Európai Uniót, hogy ne engedje az élelmiszerek „megtévesztő elnevezését".

A növényi alapú termékek felé fordult a Danone

A Danone egyébként tavaly februárban vásárolta meg a növényi alapú élelmiszerekre specializálódott amerikai Earth Island-ot, majd célként tűzte ki, hogy 2025-ig eléri az 5 milliárd eurós forgalmat a növényi alapú termékeivel a világban. Ehhez illeszkedett a novemberi bejelentésük is, mely szerint a cég teljesen átalakítja az egyik franciaországi joghurtgyártó üzemét kizárólag növényi alapú termékek előállítására 2023-tól. Az átalakítás végeztével elsősorban zabalapú Alpro italokat fognak gyártani.

Ne hagyd ki!