Szójaital és szójabab.
Forrás: Shutterstock

Tejhelyettesítőkre áll át a Danone egyik üzeme

Annyira népszerűek a tejhelyettesítők, hogy kizárólag növényi alapú termékek gyártására áll át a Danone egyik üzeme. Ha ez a trend folytatódik, az nagy érvágást jelenthet a tejipar számára – azonban nem ez az első kedvezőtlen döntés idén az európai – köztük a magyar – iparág szereplőire nézve.


Tejhelyettesítő fogy a tej helyett

Miután februárban a Danone megvásárolta a növényi alapú élelmiszerekre specializálódott amerikai Earth Island-ot, célként tűzte ki, hogy 2025-ig elérje az 5 milliárd eurós forgalmat növényi alapú termékeivel a világban. Ehhez a tervhez illeszkedik a Danone mostani bejelentése: a cég teljesen átalakítja az egyik franciaországi joghurtgyártó üzemét kizárólag növényi alapú termékek előállítására 2023-tól – áll a Magyarmezőgazdaság.hu cikkében. A dél-franciaországi beruházás átszámítva 43 milliárd forintba kerülhet. Az átalakítás végeztével elsősorban zabalapú Alpro italokat fognak gyártani.

Egyre nagyobb az igény olyan növényi alapú termékek iránt, amelyek egyszerű megoldást jelentenek az alternatív étrendek esetében is a változatos táplálkozásra

- mondta François Eyraud, a Danone France ügyvezető igazgatója.

A Danone 2017-ben vásárolta meg az amerikai WhiteWave bioélelmiszer-gyártó céget 12,5 milliárd dollárért, így került hozzájuk a Alpro márka. Már idén 16,5 millió eurót költöttek egy másik francia Alpro-üzem fejlesztésére. A Danone, az Evian víz és az Activia joghurt márkák tulajdonosa szerint a növényi alapú élelmiszerek francia piaca hét év alatt megháromszorozódott, és 2025-ig további 50 százalékkal fog növekedni.

Rossz hír a magyar tejtermelőknek is

Nem a Danone mostani bejelentése az első kedvezőtlen döntés a klasszikus európai tejipar számára: a hagyományos tejtermékek ugyanis alulmaradtak idén a tejhelyettesítő italok ellen folytatott „háborúban" is. Május 25-én az Európai Parlament (EP) pontot tett egy régóta húzódó vitára, és elutasította a 171-es módosító javaslatot, amely egyebek között korlátozta volna a növényi eredetű termékek elnevezésének lehetőségeit – például megtiltotta volna a „tej" szó használatát tejhez csak hasonlító termékek esetében.

Az eredeti probléma abból eredt, hogy a tejhelyettesítőket is általában tejnek nevezik. Élettani hatás szempontjából valóban nem lehet egyenlőségjelent tenni a tehéntej és például a rizstej között, gyakorlati szempontból azonban a tej kiváltására fogyasztják az emberek ezeket a termékeket – áll a Pénzcentrum.hu egy korábbi cikkében.

A döntésnek egészen biztosan nem örültek a magyar tejipar szereplői sem, hiszen korábban a Baromfi Termék Tanács, a Hússzövetség, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Tej Terméktanács és a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet nyílt levélben kérte az Európai Uniót, hogy ne engedje az élelmiszerek „megtévesztő elnevezését".

Ne hagyd ki!