Manapság hasonló árszinten mozognak a hagyományos és a vegán sajtok
Fotó: Shutterstock

Mi van a vegán sajtokban, ha tej nincs?

Hatalmasat nőtt a sajtok ára a magyarországi üzletekben. A trappistáé megduplázódott egyetlen év alatt. Manapság hasonló árszinten mozognak a hagyományos és a vegán sajtok. De mi van az utóbbi termékekben, ha nem tej? Mutatjuk!


Több alapanyaga lehet a vegán sajtokban

40 éve velünk vannak a tejmentes sajtok. Korábban kicsi volt az érdeklődés a termékre, azonban napjainkra ez megváltozott. Jelenleg több cég is jelen van a magyar piacon ilyen készítményekkel.

Manapság talán a leggyakoribb alapanyaga a növényi sajtoknak a szója, hiszen abból készül a tofu, amelynek az íze és az állaga is hasonlít egyes sajtfélékéhez. Tofut a szójababból nyert folyadék (szójatejként is említik) megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. Azonban más alapanyagokból és azok kombinációjából is készülhetnek növényi sajtok. A szója mellett gyakoriak például a csicseriborsóból, speciális lisztekből, gyökérzöldségekből készült termékek is.

Többféle mag van, amelyek szintén az ilyen termékek alapanyagául szolgálnak, ilyen például a makadámdió, pekándió, fenyőmag, napraforgómag, tökmag, vagy a mandula. A kókusz is gyakori alapanyaga a növényi sajtoknak. A kókusz alapú sajtokba kókusztej, és kókuszolaj kerül, majd kell valami, ami a folyékony állagból szilárdat csinál, ez lehet például agar-agar porra, karragénre, kukorica-, tápióka-, vagy burgonyakeményítő. Amikor az állag már megoldódott, akkor ott van még a kókusz jellegzetes íze, ez sem igazán passzol az alternatív növényi sajtokhoz, emiatt valamilyen természetes ízfokozót (sót, citromlevet, fokhagymaport) is adnak hozzá

- írja a Magyar Mezőgazdaság.

Egyik drágulási rekorder a trappista

Éves összevetésben 21,1 százalék volt az általános infláció októberben hazánkban. Ilyen magas értékre 1996 óta nem volt példa Magyarországon. Egy hónap alatt a fogyasztói árak átlagosan 2 százalékkal nőttek. 12 hónap alatt a háztartási energia 64,4 százalékkal, az élelmiszerek 40,0 százalékkal drágultak.

2022 októberének a drágulási rekorderei között van néhány tejtermék is. Harmadik helyen végzett a legalább 80 százalékos zsírtartalmú 100 grammos vaj 99 százalékos drágulással. Ezzel holtversenyben van a kilós trappista sajt, ami szint 99 százalékkal kerül többe éves alapon. A hatodik helyen pedig a 20 százalékos zsírtartalmú, 140–175 grammos tejföl áll 94 százalékos áremelkedéssel. Egyébként az első helyeken a vezetékes gáz 136 százalékos, valamint a félbarna kenyér van 102 százalékos árszintemelkedéssel.

Magyar sajt a világ legjobbjai között

Említésre érdemes, hogy néhány napja ért véget a világ legrangosabbnak tartott sajtversenye Newportban Walesben, a World Cheese Awards 2022. A kétévente megrendezett eseményen az idei év és 2023 legjobb sajtját is megválasztották.

Összesen 40 ország 4434 sajtjának a bírálata után 98 szuper aranyat (super gold) osztott ki a zsűri. Ezek közül a legjobbnak az érlelt, omlós, tehéntejből készült svájci Le Gruyère AOP surchoix-t választották a Vorderfultigen and affineur Gourmino-tól. A második helyen az olasz Gorgonzola Dolce DOP végzet a De’ Magitól. A dobogó harmadik foka egy holland versenyzőnek, Alde Fryskének jutott a De Fryske sajtkészítményéért.

A versenyen négy magyar sajtot is bíráltak. Közülük az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra Etyeki Éji Sudár sajtja elnyerte a super gold minősítést, két másik tételük pedig bronz besorolást szerzett. Tolner Kata egyéni vállalkozó Röglyukas Félkemény Sajtját szintén bronz kategóriával díjazták.

Ne hagyd ki!