Beyond Meat árfolyam
Fotó: Shutterstock

Tizedére esett a legnagyobb műhús-gyártó cég részvényárfolyama: itt a vége?

Nehéz a műhúsgyártók helyzete: az emberek inkább „igazi”, de olcsó élelmiszert vesznek, mert egyre drágább az élet a fejlett országokban is.

​Zuhanó árfolyamok


Talán tőzsdei buboréknak bizonyul a húspótlékok iránti lelkesedés. A befektetők is inkább kihátrálnak: a korábban nagy hűhóval övezett Beyond Meat és az Oatly részvényeinek árfolyama bő 40%-ot zuhant. (Előbbi műhúst, utóbbi tejpótló zabitalt készít.) Ráadásul a McDonald’s gyorsétterem-hálózat nem folytatja a Beyond Meat termékeinek állandóra tervezett kínálatát, mert túl kevesen választják a növényi alapú húsimitációt.

Az USA-ban negyedannyiba sem kerül a csirkehús, mint a műhús, annál még a lazac is olcsóbb (lásd grafikonunkat). Optimista volt Európa: 10 milliárd euróra nőhet a vegetáriánus és vegán „póttermékek” németországi piaca 2030-ig, jósolta tavasszal a PwC (könyvvizsgáló, tanácsadó óriáscég). Közben a német vásárlók 60%-a főleg a húsféléken spórol, beleértve az ott igazán népszerű kolbászt, virslit.

Miből készülnek az „átlagos” húspótlékok? Növényi fehérje az alapanyag: hüvelyesek (főleg borsó, szója) és gabonafélék. Ebből lesz a vegán hamburger, kolbász, fasírt és pörköltnek való. A kockázati tőkével feltáplált startupok után a nemzetközi élelmiszerkonszernek is ráharaptak a műhúsra. A reklámipar szintén beleadott apait-anyait, a piackutatók pedig fölfelé ívelő grafikonokkal kecsegtették a befektetőket és a médiát. Csakhogy a korábban körülajnározott Beyond Meat utolsó negyedévi vesztesége közel 100 millió dollár, és ez nem ízlik a befektetőknek sem. A csúcson még 240 dollárt ért a cég egyetlen részvénye, most csak a tizedét.

​Húsfélék fogyasztói ára az USA-ban*


Húspótlék (műhús)

11 $

Lazac

9 $

Bárány

7,9 $

Marha

7,3 $

Sertés

4,9 $

Csirke

2,4 $

*Fontonként (0,45 kg)

Forrás: US Bureau of Labor Statistics, USDA, Walmart (átlagos árak)

​Inkább frisset


A német Veganz és a cikkben említett svéd Oatly szintén gyengélkedik. Pedig Európában folyamatos középtávú növekedést reméltek a növényi alapú húspótlékok piacán: évi 12%-ot. De nem csak az infláció és a dráguló megélhetés miatt esik vissza a „műkereslet”. A pandémia alatt sokan újra rájöttek, hogy friss, feldolgozatlan alapanyagokból lehet a legjobb ételt készíteni.


Ne hagyd ki!