A hústermékek kockázatait ismerjük, a vegán "húsokét" még nem
Fotó: Shutterstock

Új allergiákat okozhatnak a vegán „húsok”

Nem pusztán pozitívak az eddigi tapasztalatok a növényi húspótlók rendszeres fogyasztásáról, hiszen a jelek szerin új allergiák kialakulásához vezethetnek. A nem megfelelő elkészítésük egészségügyi kockázatai pedig egyelőre nem ismertek.


Növekszik a húspótlók piaca

Folyamatosan nő a hagyományos hústermékekkel küllemükben és ízükben egyre jobban egyező, azonban kizárólag növényi fehérjéből készült termékek népszerűsége a fejlett országokban. A rendszeres fogyasztásukkal kapcsolatosan azonban előfordulnak megosztó tapasztalatok is – írja a vg.hu.

A hagyományos húsfélék egészségi kockázatait, az egészségre gyakorolt hatásait számos tanulmány bizonyította már, és az is világos, hogy a hús elkészítésének módja élelmiszer-biztonsági szempontból az egyik legfontosabb. A nem megfelelően feldolgozott húsban elszaporodó kórokozók súlyos betegséghez vezethetnek, a sokszorosan feldolgozott és füstölt húsok pedig hosszú távon rákkeltők

- jegyzi meg a portál.

A hagyományos húsokkal ellentétben nincs elegendő információ arról, hogy a növényekből készült „húspótló” termékek fogyasztása hogyan befolyásolja az egészséget közép- és hosszú távon.

Friss kutatást publikáltak a témában

A témában a holland Wageningeni Egyetem élelmiszer-biztonsági kutatóintézete publikált egy tanulmányt a közelmúltban. Ebben leírják, hogy elsősorban a búza és a szója adják a legtöbb növényi húspótló alapanyagát. A növényeket hőkezelik, ízesítik, változtatnak az állagukon, így teszik hasonlóvá a húsokhoz. A kutatások szerint a feldolgozáskor azonban számos olyan kémiai reakció figyelhető meg, melyek eredményei károsak lehetnek az egészségre.

Megfigyelték, hogy az új élelmiszereket rendszeresen fogyasztóknál gyakran volt megfigyelhető valamilyen allergiás reakció anélkül, hogy korábban hasonlóan reagáltak volna más ételre. A tudósok megállapították, hogy a gyártóknak átláthatóbbá kellene tenniük az előállítás folyamatait, emellett a növényi húshelyettesítők fogyasztásának kockázataira érdemben fel kellene hívni a figyelmet

- írja a Világgazdaság.

Csak külsőre ugyanolyan

Az Ausztrál Élelmiszer-biztonsági Intézet (Australian Institute of Food Safety) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a hús nem helyettesíthető mással, az erre a célra feltalált termékek pedig nem biztos, hogy egészségesebbek.

A termékek több szempontból is kockázatosak lehetnek. Az alapanyagként használt szója vagy a gabonafélék nem a magas fehérjetartalmuk miatti felhasználásra vannak nemesítve, termesztésük egyéb tulajdonságaik miatt terjedt el. Ezért alternatív felhasználásukhoz új fajtákra lenne szükség. Egyes cégek a növény tulajdonságait enzimekkel, egyéb, sokszor génmódosított anyagokkal változtatják meg

- idézi az intézetet a cikk.


Ne hagyd ki!