Amilyen egészségesek és gyakoriak, annyira kevés szó esik róluk
Fotó: Shutterstock

Három nagyon egészséges, de mellőzött zöldség

Van néhány hétköznapi zöldség, amelyek nagyobb figyelmet érdemelnének, hiszen megfelelően elkészítve rendkívül egészségesek. Annak ellenére esik róluk kevés szó, hogy a legtöbb üzletláncban megtalálhatók, és elődeink is előszeretettel fogyasztották őket.


Három jótékony hatású mindennapi zöldség

Megfelelő elkészítés és fogyasztás mellett néhány hétköznapi, könnyen beszerezhető zöldség is nagyon jó hatással lehet az egészségre. Ennek ellenére kevesebb szó esik róluk, és gyakran figyelmen kívül hagyják azokat. Ennek az lehet az oka, hogy túl gyakoriak, és sokan nőttek fel rajtuk – írja a Magyar Mezőgazdaság. Mutatunk három ilyen zöldséget, melyek fogyasztását nem érdemes kerülni és értékeit lebecsülni.

Kelbimbó: A kelbimbó több rákellenes vegyületet, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, mint bármely más keresztesvirágú zöldség. Az egyik ilyen - a szinigrin - a rákos sejtek önmegsemmisítését idézi elő. Továbbá kimutatták, hogy ha kelbimbókivonatot használunk, a glükozinolátok blokkolják a fehérvérsejtek támadó enzimeket, így a DNS-t is képesek stabilizálni.

Gombák: A gombák valójában nem zöldségek, hiszen az élővilág egy önálló országát alkotják, de gyakran zöldségként állunk hozzájuk. A gombáknak fontos szerepük lehet a mellrák elleni küzdelemben. Erősítik az immunrendszert, és csökkentik a vastagbél-, mell-, gyomor- és prosztatarák kockázatát. Ezenkívül D-vitamint és hosszú szénláncú poliszacharidokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek a nátha leküzdésében. A gomba tápértékéhez úgy is hozzá lehet jutni, ha megfőzik, nem szabad nyersen fogyasztani.

Hagyma: Azok a vegyületek, amelyek könnyeket csalnak a szemünkbe a hagyma felszeletelése közben, a tioszulfinátok. Néhány kutatás szerint ezek megóvhatnak a stroke-tól, hiszen vérhígítóként működnek, és megakadályozhatják a vérlemezkék összecsapódását. A hagymában található kvercetinről kimutatták, hogy ellazítja és kitágítja az ereket. Magas a zöldség C-vitamin-tartalma is, valamint kalciumot, vasat, folsavat és élelmi rostot is biztosít. Mivel képes elpusztítani a Helicobacter pylori baktériumot, segíthet a gyomorfekély megelőzésében.

Aggódunk az élelmiszer drágulása miatt, de fontos az egészséges étkezés

Egy friss, magyarországi kutatás szerint az emberek 96,3 százaléka gondolja úgy, hogy az dinamikusan emelkedő élelmiszerárak nagy hatással lesznek a pénztárcájukra a következő időszakban. Azonban továbbra is fontosnak tartják a minőségi táplálkozást, hiszen 78 százalékuk nyilatkozta, hogy az utóbbi években előtérbe került nála az egészséges étkezés.

A most felsorolt három élelmiszer könnyen a segítségére lehet bárkinek az egészséges életmódban anélkül, hogy komoly többletkiadásai lennének annak érdekében.

Ne hagyd ki!