Egy kutatás szerint a magyarok nagy többsége odafigyel az egészséges táplálkozásra
Fotó: Shutterstock

A drágulás sem tart vissza minket az egészséges étkezéstől

Egy friss kutatásból kiderül, hogy a magyarok nagy többsége szerint a kiugró élelmiszerdrágulás lesz a legnagyobb hatással az életére a közeljövőben. Azonban a dinamikus áremelkedés ellenére is odafigyel rá a válaszadók négyötöde, hogy egészségesen táplálkozzon.


Aggódunk az élelmiszerdrágulás miatt

Az Edenred Food Barométer legfrissebb, magyarországi felmérése szerint az emberek 96,3 százaléka gondolja úgy, hogy az emelkedő élelmiszerárak lesznek a legnagyobb hatással a pénztárcájukra a következő időszakban. Emellett a háromnegyedük megemlítette az energiaárakat is, valamint 41,9 százalékuk az utazási költséget. Az előbbi kettőnél a válaszadók több mint 90 százaléka tart további drágulástól, amíg az utóbb áremelkedésére a háromnegyedük számít. Mindemellett nagyjából a felük kalkulál a ruházati cikkek, valamint 56 százalékuk az éttermek folytatódó árszintemelésével.

A kutatásból az is kiderül, hogy a magyaroknak továbbra is fontos az egészséges táplálkozás. 78 százalékuk nyilatkozta, hogy az utóbbi években előtérbe került nála az egészséges étkezés. 82 százalékuk pedig a korábbinál is jobban oda akar figyelni az minőségi táplálkozásra. Úgy tűnik, hogy az éttermek felé is nő az igény az étlapok átalakítására, hiszen 87 százalékuk egészséges fogásokat akar látni a kínálatban.

Egyébként szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi értékeket. Az elmúlt 12 hónapban a háztartási energia és az élelmiszerek árszintje emelkedett a leginkább: az előbbi 62,1 az utóbbi 35,2 százalékkal lett magasabbak a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint.

Magasra ugrottak az élelmiszerárak

A Pulzus Kutató is készített a Napi.hu megbízásából egy élelmiszer-vásárlásra vonatkozó reprezentatív felmérést ezer fő megkérdezésével. Ők egészen pontosan arra voltak kíváncsiak, hogy hogyan változtak a háztartások egy főre eső élelmiszer-kiadásai egy év alatt. A kutatás rávilágít, hogy egy négy tagú családnál a havi 100 ezer forinthoz is közelíthet az a pluszköltség, amennyivel többet kell élelmiszerre költeniük.

A válaszadók 35 százaléka azt mondta, hogy fejenként 10-20 ezer forint között nőttek az élelmiszer-kiadásai az elmúlt 12 hónapban, ami egy négytagú családnál 40-80 ezer forintot jelenthet. További 21-21 százalék arról tájékoztatott, hogy 5-10 ezer forinttal, illetve 20-25 ezer forint között nőtt ez az összeg egy főre vetítve. Azok aránya, akik ennél is nagyobb növekményt érzékeltek, 15 százalék. Emellett mindössze 8 százalék nyilatkozta, hogy a költségnövekedése kevesebb 5 ezer forintnál.

Ne hagyd ki!