Plakát a New York-i felhőkarcolókkal
Forrás: Twitter

Mit eszünk a jövőben? Mutatjuk a trendeket

A tészta új formákban és ízekben tér vissza, az ecetes italok és a funkcionális ételek tarolnak – íme, néhány újdonság az e heti New York-i élelmiszerkiállításról, amelyet 2019 óta most először rendeztek meg a Jacob K. Javits kongresszusi központban.

A hagyományos nyári gasztronómiai bemutató nagyjából körvonalazza, mi várható a következő szezonban a legmenőbb éttermekben és élelmiszerboltokban. Idén 1800 kiállító mutatta be termékeit.

Rövidital a tányéron

Az agavéból készült röviditalok régóta népszerűek az Egyesült Államokban (is). Most ecetet készítettek belőle, amelyhez fermentált agavét használtak, így íze a tequilára emlékeztet. Salátadresszingként ajánlják.

Ecetes italok

A wellness életmód miatt sokan rendszeresen almaecet-feleseket isznak. Néhány cég kísérletet tett arra, hogy az ecet jótékony egészségi hatása miatt italokban is megpróbálkozzanak vele, erős íze ellenére.

A hűtőszekrény elterjedése előtt, a gyarmati időszakban kedvelt ital volt az USA-ban az úgynevezett shrub, amelyben ecetes cukorszirupban tartósítanak gyümölcsöt, majd szódával hígítják (hasonlóan a szörphöz, mínusz az ecet). A shrub újra divatba jött, koktélbárokban már hódít. Az új termékekben gyümölcs, zöldfűszerek, fűszerek és almaecet van, valamint természetesen bubis víz.

Önmagukon túlmutató ételek

Azok az ételek, amelyeknek jótékony hatásokat tulajdonítanak, vagyis plusz hozzáadott értékük van, egyre népszerűbbek. A pandémia idején sokak legfőbb vágya az volt, hogy erősítsék az immunrendszerüket. A gyártók olyan összetevőket igyekeznek ételeikhez adni, amelyeknek például öregedésgátló hatásuk van.

A nutrikozmetikumok funkcionális ételek, amelyek segítenek mondjuk a haj, a bőr és a körmök állapotának javításában. Az osztrák Beyond Resilience cég kenhető, csokoládé ízű fehérjekrémmel jelentkezett, amely biotint és aminosavakat tartalmaz.

Vegán ételek

A legújabb növényi alapú ételek nem csak tejtermékek vagy húsáruk utánzatai, hanem megjelentek már ismert és kedvelt nassolnivalók vegán változatai is, például a ropogós lóbab, amelynek fehérjetartalma figyelemre méltó. Bemutattak azért olyan növényi alapú sajtokat is, amelyek a kéksajt és a camembert gazdagságát hozzák.

Amerikai palacsinta

Hagyományos liszt helyett trópusi kenyérfa terméséből készül. A keményítőben gazdag gyümölcsöt Jamaicából szerzik be.

Tészta, újratöltve

  • cascatelli: j-alakú, barázdált tészta
  • kakaóval gyúrt tészta


The Conversation

Ne hagyd ki!