Jócskán kinőtte az arab, illetve afrikai országokat a tevetej mint termék. Az egyre nagyobb igényeket, úgy tűnik, magyar fejlesztés elégítheti ki, ami teljes tevetejreformot sejtet.
Magyar kézben
A Food and Agriculture Organisation adatai szerint az elmúlt hatvan évben a tevetej termelése a sokszorosára nőtt, és az importigény is nőtt világszerte. Ehhez derekasan hozzájárult a technológiai fejlődés, hiszen az eltarthatóság javult a tej szilárdításával. Meleg körülmények között a nyers tevetej nem áll el sokáig, itt jön képbe egy magyar fejlesztés.
A Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet (MTKI) Csádban vesz részt az egyedülálló Tevetenyésztő és Tevetej-feldolgozó Kiválósági Központ létesítésében. Az MTKI a technológia tervezésért és a gyártás beindításáért felelős elsősorban. Ugyanis az intézet több évtizedes tapasztalattal rendelkezik az alacsony hőmérsékleten hőkezelt, hosszú eltarthatóságú tejtermékek előállítása terén, és nemcsak itthon kiemelkedő a munkásságuk, hanem nemzetközi szinten is.
Gondolatébresztő
„2012-ben megkeresés érkezett az Egyesült Arab Emírségekből a tevetej porlasztva szárításos technológiával történő porításának kifejlesztésére. Az MTKI számára már jól ismert technológia tevetejre történő alkalmazása érdekes feladatnak ígérkezett, így a tevetejjel való megismerkedésünk egyre újabb gondolatokat ébresztett. A tevetej pozitív élettani hatásainak megismerésével célul tűztük ki, hogy e termék ne csak lokálisan legyen elérhető, hanem exportcikk válhasson belőle” – ismertette Kocsis Róbert, az MTKI ügyvezetője.
Néhány hónappal később már szakmai stáb utazott ki Csádba felmérni a lehetőségeket. A terv az, hogy az afrikai központ hosszú távon az állattartástól a tevetej feldolgozásáig kiaknázhassa a termékben rejlő potenciált.
Az eljárás maga a pasztőrözés és csírátlanító mikroszűrés kombinációján alapul, ami a fogyasztást biztonságossá, magát a terméket pedig eltarthatóbbá teszi, az MTKI mérései szerint több mint két hónapig. Így pedig távolabbra is eljuttatható az értékes táplálék.
„A tevetejpor szállítható akár szobahőmérsékleten, eltarthatósági ideje minimum fél év teljes tejpor esetén, de a sovány, azaz zsírmentes tevetejpornál ez elérheti az egy évet is. Amint sikerül a gépi fejést, a higiénikus tejkezelést és a tartósítást minél több helyen elterjeszteni, egyre nagyobb lesz az esélye, hogy piacképes áron hazánkban is elérhető lesz a tevetej” – fejtette ki Kocsis. Még akár az is lehet, hogy hamarosan a magyar boltok polcai is roskadozni fognak a tevetejportól.
Miért jó a tevetej?
A nomád népek közt csak a sivatag fehér aranyaként ismert tevetej azért is értékes, mert az állat tejhozama magas, laktációs ideje hosszú. A dromedárok állandó tejtermelésre képesek egy 2011-es tanulmány szerint akkor is, ha csak hetente egyszer tudnak inni.
Emellett a tej beltartalmi értéke egyedülállóan gazdag, az összes haszonállat közül a tevetej fehérje-összetétele hasonlít leginkább az anyatejére.
„A tevetejben a β-kazein a meghatározó kazeinfrakció. A savófehérjék közül pedig az α-laktalbumin és a szérumalbumin a fő komponensek, míg β-laktoglobulin egyáltalán nem fordul elő benne” – indokolta meg Kocsis Róbert. Hozzátette, hogy a számunkra élettani szempontból fontos laktoferrin szintje is egyedülállóan magas benne, továbbá a tevetej kazeinérzékenyek számára is fogyasztható. C-vitamin tartalma a tehéntej háromszorosa, ásványi anyagokban, mint klór, kalcium és nátrium is bővelkedik.