A keleti világ igazi luxuscikke nem a selyem, hanem egy púpos állat váladéka.

Mi kerül egy liter tejen 9 ezer forintba? Itt a válasz

Egy liter tevetej 30 dollárba, azaz nagyjából 9 ezer forintba kerül. Magyarul a tevetej egységára harmincszor magasabb, mint az átlagos tehéntejé. De miért?



A keleti népek évszázadok óta harmóniában élnek a tevékkel. Nagyra becsült állatokról van szó, amelyek megkönnyítik az emberek hétköznapjait, segítik a közlekedést, illetve értékes tejjel látják el a gazdáikat. Afrikában és a Közel-Keleten a tevetej igazi kincs. Azt már kevesebben tudják, hogy Szomália és Kenya felel a világ tevetej utánpótlásának 64 százalékáért. És bár igen népszerű italról beszélünk, a világon lefejt tevetej éves, hárommillió tonnás mennyisége egyelőre jócskán elmaradt a tehéntej 600 millió tonnás eredményétől. Az igények egyre nőnek a teve tejre, amelyeket a tevefarmok már nehezen tudnak kiszolgálni. Részben ezért is ilyen drága egy liter tej. Van azonban egy másik oka is a borsos árnak.

Nem egyszerű élet

Egyre több tevefarm jelenik meg a piacon, de az igazi elterjedésükre még várni kell. Európában jelenleg egyetlen tevére 12 ezer tehén jut. A képhez az is hozzátartozik, hogy a tevetartás nem egy leányálom. A Business Insider a Dubai-ban található, hatezer tevét számláló, Camelicious farm vezető állatorvosával, a magyar származású Dr. Juhász Judittal beszélgetett.

Nagyjából 1300 tevét fejünk meg, naponta kétszer, elég intenzív munka. A munkafolyamatainkban rengeteg ember vesz részt. Amikor új tevék érkeznek a farmra, egy nagyon szigorú karantén folyamaton kell átmenniük, melynek során ellenőrizzük, hogy nincs-e valami betegségük, ha szükséges, ellátjuk őket, majd megkezdjük a hozzászoktatásukat a fejőházhoz. Nagyon fontos, hogy kellemes és nyugodt atmoszférát biztosítsunk a tevéknek, hogy megfelelően le tudják adni a tejüket.

-nyilatkozta Dr. Juhász Judit.

Keleti kényelem...

Hozzátette, minden tevét be kell tanítaniuk arra, hogy fejés közben elengedje a borját. A szakember szerint ez nagyon nehéz tanulási folyamat, ugyanis mindegyik teve más személyiséggel rendelkezik. És nagyon ragaszkodnak a borjaikhoz. A fejőházhoz való szoktatás minimum két-három napot igényel, de egyes jószágoknál hetekig is eltarthat a folyamat. Ráadásul a tevemamákról nem lehet végleges leválasztani a borjaikat (mint a tehenek esetében), a megfelelő tejtermelés érdekében mindig egymás közelében kell lenniük.

Az is kiderült, hogy egy teve tejtermelő képessége jócskán elmarad egy tehénétől. Egy tehén egy nap alatt körülbelül 50 liter tejet ad le, míg egy teve maximum 6-7 litert.

Viszont az eredmény megéri. A kicsit sós, mégis krémes hatású tej kevesebb telített zsírsavat, tízszer annyi C-vitamint és több kalciumot, illetve káliumot tartalmaz, mint a tehéntej.

Sajnos azonban a széles körű elterjedésére még várnunk kell. Ráadásul a megnövekedett igények, a hiányos utánpótlás, és a nehéz előállítási folyamatok miatt valószínűleg hamarosan 30 dollárnál is többe fog kerülni egyetlen liter tevetej.

Ne hagyd ki!