Elszállt a tejtermékek ára
Fotó: Shutterstock

A szegények étele volt, most luxus lehet belőle

Nagyot drágultak a tejtermékek a közelmúltban, és a közeljövőben sem várható az árak számottevő mérséklődése. Egyes termékek pedig hamarosan luxuscikké válhatnak, ha így mennek felfelé az árak.


Elszállt a tejtermékek ára

A tejtermékek óriási drágulása részben a tejipar járulékos termelési költségei emelkedésének tudható be. A Tej Terméktanács az ipari energiaár kétszámjegyű változása mellett egyebek között a szennyvízkezelés, az ivóvíz, a fuvardíj, az alkatrész, a tisztítószerek, a vegyszerek, a műtrágya, a gyógyszer és a munkaruházat drágulásának is tulajdonítja a tejtermékek árváltozását. A helyzet annyira súlyos, hogy a közelmúltban egyre többen döntöttek a tehenészetük és az állatállományuk csökkentése vagy felszámolása mellett, ami további drágulásokat eredményezhet.

„A folyamat a jelenlegi előrejelzések alapján megállíthatatlannak tűnik, így a tejtermelő gazdaságok helyzete napról napra romlik. A tejtermelők nemcsak a munkaerőköltségek és bérköltségek folyamatos emelkedését jelzik tömegesen, de mára már szinte lehetetlen megbízható állatgondozót és fejőházi munkaerőt is találni, aki vállalja a hétvégén és ünnepnapokon is elvégzendő nehéz feladatokat. Tarthatatlan, hogy a könnyű-, a nehéz- és például az elektronikai ipar munkaerő elszívó hatása miatt külföldi munkaerőt közvetítő cégekhez kell fordulni a munkaerő biztosítása érdekében”

– írta a Tej Terméktanácsa egy korábbi közleményében.

A tejipar helyzete a közelmúltban sem változott túl sokat - igaz, azóta például az ALDI is próbál segíteni a helyzetükön.

Könnyen óriási árat fizethetünk egy kis vajért hamarosan

Az AKI Agrárközgazdasági Intézet legfrissebb, a tej és tejtermékekre vonatkozó agrárpiaci jelentése szerint rendkívül megugrottak a tejtermékek árai szerte a világon, így Magyarországon is. Az 2020-as és 2021-es januári adatok összevetéséből kitűnik, hogy a vizsgált időszakban az Európai Unióban mintegy 17 százalékkal emelkedett a nyerstej termelői ára. Ezzel az értékkel pontosan megegyezett a nyerstej hazai termelői átlagárának drágulása is (januárban elérte a 129,46 forintot). Érdemes továbbá megemlíteni, hogy itthon emellett csak decemberről januárra 4 százalékkal emelkedett a nyerstej költsége. A felvásárlási ára egy év alatt azonban csak 5 százalékot emelkedett, így érte el a 145,11 forint/kilogrammot.

A legmegdöbbentőbb azonban, az az egyes tejtermékek árváltozása:

  • a 2,8 százalékos friss zacskós tej és az 1,5 százalékos dobozos tartós tej pontosan 20 százalékkal drágultak a vizsgált időszakban;
  • a 2,8 százalékos dobozos friss tej és a trappista sajt egyaránt 18 százalékkal drágultak;
  • a 2,8 százalékos dobozos tartós tej, a tehéntúró, a tejföl, a natúr joghurt, a kefir és az ömlesztett sajt 17 százalékkal drágultak, igaz az említett dobozos tejre azóta árstopot vezetett be a kormány;
  • a gyümölcsös joghurt 16 százalékkal kerül többe,
  • az adagolt vaj 12 százalékkal
  • a natúr vajkrém pedig 4 százalékkal lett drágább.

Az adatokból következik, hogy amennyiben a drágulás üteme továbbra sem csökken, könnyen luxuscikké válhatnak a már ma sem olcsó, azonban teljesen hétköznapinak mondható tejtermékek. Például a vaj, amit fiatalabb olvasóink még nyakló nélkül kenhettek a kenyerükre, tízóraira.

Ne hagyd ki!