Több terméket is érint a tejágazati válsága
Forrás: Shutterstock

Drágulnak a tejtermékek, megnéztük, hogy miért

Kiemelkedően drágultak a tejtermékek hazánkban egyetlen év alatt, részben a járulékos termelési költségek emelkedése miatt. A gazdák öröme azonban nem felhőtlen. A megugró költségek tehenészetek megszűnésével is fenyegetnek, a megugró építőanyagárak miatt beruházások maradhatnak el.Elszálltak a költségek, bezárások fenyegetnek

Szeptemberről októberre 3 százalékkal, ezzel összesen egy év alatt 9 százalékkal emelkedett a nyerstej átlagára idehaza. A Tej Terméktanács az ipari energiaár kétszámjegyű változása mellett egyebek között a szennyvíz, az ivóvíz, a fuvardíj, az alkatrész, a tisztítószerek, a vegyszerek, a műtrágya, a gyógyszer és a munkaruházat drágulásának is tulajdonítja a tejtermékek árváltozását. A helyzet annyira súlyos, hogy egyre többen döntöttek a tehenészetük és az állatállományuk csökkentése vagy felszámolása mellett, ami újabb drágulásokat eredményezhet.

„A folyamat a jelenlegi előrejelzések alapján megállíthatatlannak tűnik, így a tejtermelő gazdaságok helyzete napról napra romlik. A tejtermelők nemcsak a munkaerőköltségek és bérköltségek folyamatos emelkedését jelzik tömegesen, de mára már szinte lehetetlen megbízható állatgondozót és fejőházi munkaerőt is találni, aki vállalja a hétvégén és ünnepnapokon is elvégzendő nehéz feladatokat. Tarthatatlan, hogy a könnyű-, a nehéz- és például az elektronikai ipar munkaerő elszívó hatása miatt külföldi munkaerőt közvetítő cégekhez kell fordulni a munkaerő biztosítása érdekében”

– írja a Tej Terméktanácsa korábbi közleményében.

Nemcsak a nyerstej drágult

A nyerstej drágulása magával húzta a többi tejtermék árváltozását is. Az Agrárközgazdasági Intézet adatai szerint a gyümölcsjoghurt például átlagosan 6 százalékkal, a kefir és az ömlesztett sajt 4 százalékkal, a tehéntúró és a trappista sajt 3 százalékkal, a natúr vajkrém és a tejföl egyaránt 2 százalékkal, a natúr joghurt pedig 1 százalékkal kerül többe, mint 2020 októberében. Az adagolt vajé azonban 1 százalékkal csökkent. Az előrejelzés ráadásul a tejtermékek árának további emelkedésével számol.

Ezek mellett a takarmány ára is rekordmagasságban van, köszönhetően részben az áruhiánynak is. Az Agrárszektor.hu cikke szerint az építőanyagok ugrásszerű drágulása miatt állattartótelepek (köztük a szarvasmarha) korszerűsítésére elnyert pályázatok jelentős része biztosan nem fog megvalósulni, merta jelenlegi gazdasági racionalitások ezt nem teszik lehetővé.

​Van némi remény

Amint arról a Haszon.hu is beszámolt, az ALDI Magyarország tovább bővíti magyar beszerzésű termékei körét: az áruházlánc az alapvető tejtermékeket magyar beszállítóktól vásárolja, amelyek kizárólag magyar tejet dolgoznak fel. Az üzletlánc bejelentése nagy segítség lehet a magyar tejipar számára, hiszen a cég nem kevesebb mint 151 üzlettel van jelen Magyarországon.

A vállalat 2008-as piacra lépése óta 29 alapvető tejtermék magyar, ez a szám 2021 végére több mint a duplájára emelkedik. A választékbővítésnek köszönhetően az ALDI 65 alapvető tejterméke – valamennyi konvencionális tej, trappista sajt, tejföl, kefir, natúr joghurt, rögös túró, túró rudi – magyar tejből, hazai feldolgozónál készül. Kivételt csak azok a termékek képeznek, mint például a biotej, a biojoghurt, amelyek nem elérhetők Magyarországon az ALDI számára szükséges mennyiségben.

Ne hagyd ki!