Fehérboros poharat tartó, koccintó női kezek
Fotó: Unsplash

El sem kezdődött a fröccsszezon, máris drágul a bor

A bel- és a külföldi piacokon is többet kell fizetni a magyar borokért, miközben az export és az import is visszaesett.


A fehérborok viszik a prímet

Az Agrárközgazdasági Intézet Világgazdaság által idézett jelentése szerint a 6 százalékkal, hektoliterenként 23,2 ezer forintra nőtt a belföldön eladott borok ára idén január és április között. A drágulást az oltalom alatt álló, földrajzi jelzéssel ellátott (OFJ) fehér borok áremelkedése hajtja, hiszen azok csaknem 15 százalékkal 21,1 ezer forintra drágultak. Eközben az ugyanebbe a kategóriába tartozó rozé és vörösborok ára 1 százalékkal 26,5 ezer forintra mérséklődött. Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok (8 százalék) és a villányi vörösborok (9 százalék) ára emelkedett leginkább.

Külföldön nagyobb a drágulás

A hazai fogyasztóknak ezzel az áremelkedéssel még szerencséjük is van, hiszen a magyar borok a külföldi piacokon is drágultak. Itt azonban az OFJ vörös- és rozéborok ára emelkedett a legjobban: 31 százalékkal 27,1 ezer forintra. A magyar fehérborok 17 százalékos drágulása pedig 23,6 ezer forintos hektoliterenkénti átlagos exportárat eredményezett. Külföldön a tokaji fehérborok 4, az egri vörösborok pedig 10 százalékkal drágultak hektoliterenként.

Lédig bort viszünk, palackosat hozunk

A drágulás meglepő, hiszen a statisztikák szerint a magyar bor kivitele 2021. első két hónapjában mennyiségben 31, értékben pedig 10 százalékkal mérséklődött. Borkivitelünk kétharmada pedig palackozás nélkül folyóborként kerül a piacra, ám ezen termékek exportja is csökkent, méghozzá mennyiségben 39, értékben pedig 24 százalékkal. Eközben borbehozatalunk 98 százaléka palackozott termék, igaz ezek importja mennyiségben és értékben is csökkent.

Ne hagyd ki!