Szeptemberben jöhet a 400 forintos kenyér, mutatjuk az okokat.

A tőzsdei befektetők már nem csak bitcoinnal meg különféle részvényekkel játszanak, hanem felfedezték maguknak az árupiacot, azon belül a búzát is. A kenyérgabona ára az elmúlt fél évben 30 százalékkal emelkedett, ami miatt a liszt is megdrágult. És hát a sütéshez használt energia és a szállításhoz használt benzin sem lett olcsóbb az elmúlt hónapokban.Minden drágul

2021. első félévében 8-10 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a kenyér átlagos árában, ez a tendencia év végéig varhatóan folytatódni fog. Ennek következtében szeptemberben akár 400 forintos kenyérárakkal is találkozhatunk a boltok és a pékségek polcain. Az áremelkedés mögött a búza drágulása, a gabonatőzsdei rekordok és a feldolgozóipar, így az energia, a munkaerő és szállítás költségemelkedései állnak. A Magyar Pékszövetség alelnöke, Lakatos Zoltán elmondta a Népszavának, hogy az idei, rendkívül magas gabonaárak elkerülhetetlenül meg fognak jelenni a liszt és a sütőipari termékek áraiban is. Az is kiderült, hogy a malomipar már augusztusban drágábban adta a lisztet a pékeknek, de szeptemberben újabb emelésre lehet számítani.

Bajban a kisvállalatok

A beszállítók a nagyobb élelmiszerláncokkal éves, fixáras szerződéseket kötnek, így esetükben nem jár majd komolyabb következményekkel a drágulás. A kisebb boltok és pékségek esetében azonban már más a helyzet. A Népszava rávilágított, hogy a pékségek száma az elmúlt években 900-950-re csökkent a korábbi, 1100-1150-hez képest. A drágulás mérsékli a sütödék árrését, így kérdéses, hogy növekvő költségeiket ki tudják-e gazdálkodni? Ha ez nem járható út, akkor a túlélés érdekében kénytelenek lesznek a vásárlókra terhelni a megnövekedett költségeket.

Áfacsökkentésre lenne szükség

A KSH adataiból az is kiderült, hogy 2021 első hat hónapjában a búza 30, a liszt pedig 8 százalékos drágulást mutatott. Ha beigazolódik a szakemberek előrejelzése, akkor a liszt áremelkedése éves szinten meghaladhatja a 20 százalékot is. Lakatos Zoltán hozzátette, ha a kenyér is bekerülne az 5 százalékos áfakörbe, akkor az ágazat jobb esélyekkel indulhatna neki az év hátralevő részének. Ezt a felvetést a Pékszövetség és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja.

Ne hagyd ki!