Választania kell Kaliforniának a víz és a bor között
Fotó: Shutterstock

Bort vagy vizet igyak? Ez a kérdés Kaliforniában!

Válaszút előtt áll Kalifornia. Túl sok vizet használnak el az amerikai állam szőlőültetvényein, a lakossági vízellátás eközben bizonytalan. Szakértők azt javasolják, hogy az ültetvények egy részén álljon le a termelés, különben nem marad elég ivóvíz a kaliforniaiak számára.Bor és ivóvíz között kell választaniuk a kaliforniaiaknak

Hatalmas területeken termesztenek borszőlőt az egyébként száraz klímájú Kaliforniában. Az intenzív mezőgazdasági termelés nagyon sok vizet igényel, az állam készletei azonban szűkösek. Az elhasznált vízmennyiség ráadásul folyamatosan nő az éghajlatváltozás következtében is, hiszen egyre szárazabb a térség klímája. Néhány kutatás szerint ráadásul a régió szőlőtermesztése azon kívül, hogy környezetszennyező, egyre kevésbé gazdaságos – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Szakemberek szerint tehát egyre nagyobb szükség lehet a kaliforniai ivóvízre, így fontos lenne a tudatos beosztása. Jelenleg az állam víztározói feltöltöttsége nagyon alacsony, csupán 35 százalékos. Különösen rossz a helyzet a Sierra Nevada és a Colorado folyó völgyében.

Más szakértők szerint a borágazat olyan ütemben nőtt az utóbbi időben, hogy biztosan nem lehet beszélni fenntartható fejlődésről. Már csak azért sem, mert több hektár erdőt kivágtak a közelmúltban, azért, hogy a helyükre szőlőt ültessenek. A Silicon Valley Bank szakértői ezért arra a megállapításra jutottak, hogy érdemes lenne felszámolni az állam szőlőültetvényeinek egy részét.

A borászok is érzik a problémát

A Silicon Valley Bank kutatói felmérést is készítettek a témában, amiből az látszik, hogy a borászok is érzékelik a problémát, és közel sem optimisták miatta. A megkérdezettek csupán két százaléka volt nyugodt a vízkészletek miatt, 43 százalékuk azonban komoly vízellátási problémákkal miatt aggódik már most. Egyes régiókban, mint például a boraikról híres Napa folyó völgyében és Sonoma megyében, az aggódók aránya eléri a 90 százalékot.

Az ültetvények egy részének kivágását egyébként az is indokolná, hogy a szőlő ára évről évre alacsonyabb, miután csökken a kereslet a bor után is. Anomáliát okozott azonban a statisztikákban koronavírus-járvány időszaka, hiszen ezalatt megugrott az alkohol népszerűsége – írja a portál.

Ne hagyd ki!